Het hypotheekjaar 2021: oversluiten en verbouwen!

Leestijd: 4 minuten

Het hypotheekjaar van 2021 zit er weer bijna op. Het jaar begon met een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters. De woningmarkt werd gedurende het jaar alleen maar krapper en krapper en we zagen het aantal oversluiters en verhogers flink stijgen! Een samenvatting van het hypotheekjaar 2021!

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Per 1 januari 2021 hoeven starters tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij de aankoop van hun eerste huis. Tot 1 april zat hier geen grens op de woningwaarde en zagen we dan ook stijging in het aantal starters dat een duurdere woning kocht. Vanaf 1 april 2021 gold een maximale woningwaarde van € 400.000,00 om in aanmerking te komen voor de vrijstelling. Beleggers betalen vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis waar ze niet zelf gaan wonen.

De huizenprijzen blijven stijgen

Helaas heeft de maatregel niet geleid tot meer ruimte voor starters voor het kopen van een huis. De huizenprijzen bleven maar stijgen en maand na maand worden records gebroken. In november 2021 waren woningen gemiddeld 20,1% procent duurder dan het jaar ervoor. Ook werden er 13% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Over het hele jaar ligt dat 2% lager dan vorig jaar.

Het ministerie wil graag dat starters toch een kans krijgen om een woning te kopen. In November kwam Minister Ollongren dan ook met de maatregel om een biedlogboek in te voeren om het biedproces transparanter te maken. Ook onderzoekt ze of ontbindende voorwaarden verplicht aan een koopakte toegevoegd zouden moeten worden.

Volop verbouwen…

Aangezien het kopen van een huis steeds lastiger en duurder wordt, kozen veel mensen er dit jaar voor om hun huis te gaan verbouwen. Het aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing lag dit jaar dan ook weer een stuk hoger dan de vorige jaren. Er werd gemiddeld ook meer bij geleend voor een verbouwing.

En gebruik maken van de lage rente

Ook dit jaar zagen we weer veel mensen die hun hypotheek gingen oversluiten! Waar de hypotheekmarkt op kopers terugliep, bleef deze toch groot door een groot aantal oversluiters. In het najaar van 2021 begonnen de rentes te stijgen, wat nog leidde tot een oversluitgolf aan het einde van het jaar.

Stijgende energieprijzen

In het najaar van 2021 zagen we ook een forse stijging in de prijzen van energie en gas. Dit was voor veel woningeigenaren een mooi moment om te gaan kijken naar de verduurzaming van hun woning. Het rendement op de energiebesparende voorzieningen is met deze huidige prijzen namelijk hoger dan ooit.

De invoering van de desktoptaxatie

Op basis van Europese regels is het vanaf 1 juli 2021 niet meer mogelijk om een hypotheek aan te vragen zonder dat een taxateur naar een woning heeft gekeken. Vóór 1 juli kon je bijvoorbeeld gebruik maken van alleen een WOZ beschikking of een Calcasa rapport als je minder dan 90% van de waarde leende. Gelukkig mag een taxateur nog wel de woning op afstand bekijken en daarmee is de desktop taxatie geboren. De waarde wordt door de computer bepaald op basis van modelwaardes en de taxateur bevestigd vanachter zijn computer de waarde. Deze desktop taxatie is een stuk goedkoper dan een reguliere taxatie, die per 1 oktober 2021 ook weer een stuk duurder werd.

Meer mogelijk met NHG.

In 2021 kon je NHG krijgen als de woning maximaal € 325.000,00 waard is. Per 1 januari 2022 gaat de NHG grens weer omhoog. De NHG grens volgt de ontwikkeling van de huizenprijzen en gaat dit jaar met € 30.000,00 omhoog naar €355.000,00. Daarnaast krijgen er steeds minder mensen een restschuld bij het verkopen van een huis, wat ertoe leidt dat de borgtochtprovisie per 1 januari 2022 naar 0,6% in plaats van 0,7% gaat.

Het nieuwe regeerakkoord

We hebben er lang op moeten wachten, maar in december werd dan toch een nieuw regeerakkoord bekend. Er gaat fors bijgebouwd worden onder leiding van een nieuwe Minister. Ook wordt de jubelton afgeschaft, waarmee ouders hun kind € 100.000,00 belastingvrij kunnen schenken. Bij de studieschuld is het de bedoeling dat er voortaan met de openstaande in plaats van de oorspronkelijke schuld getoetst gaat worden. Alhoewel verwacht, gaat er niks extra’s gebeuren met de hypotheekrenteaftrek.

En bij Hypotheek24?

Bij Hypotheek24 hebben we een mooi jaar achter de rug! Ondanks al het thuiswerken voor onze collega’s, hebben we veel klanten kunnen helpen met een nieuwe hypotheek! Mede dankzij vele videogesprekken met onze klanten. Ook hebben we dit jaar de Hypotheek24 app gelanceerd, waarmee je binnen 5 minuten je gegevens kan delen en wij je nog sneller zekerheid kunnen geven!

Meer weten?

Je kan hiervoor een gratis oriëntatiegesprek met ons inplannen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is WhatsApp-Image-2020-09-23-at-16.57.53-1-300x300.jpeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *