Wat wijzigt er in de NHG regels per 1 juli 2021?

Leestijd: 2 minuten

Per 1 juli 2021 wijzigen de NHG regels voor het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zo kan je een desktoptaxatie gebruiken en moet je rekening houden met het einde van je hypotheekrenteaftrek. We leggen uit hoe dit werkt!

Gebruik van de desktoptaxatie

Tot 1 juli 2021 is het altijd verplicht om bij een aanvraag met NHG een volledig taxatierapport aan te leveren. Dit gaat veranderen per 1 juli 2021, dan mag je namelijk ook een desktoptaxatie aanleveren. Bij een desktoptaxatie wordt de waarde van je woning vastgesteld op basis van modelwaardes en bevestigt een taxateur vervolgens deze waarde. Je kan deze desktoptaxatie gebruiken als de hypotheek lager is dan 90% van de waarde uit de desktoptaxatie. Het is niet mogelijk een desktoptaxatie te gebruiken als je je woning ook gaat verduurzamen of verbouwen.

Let op: geldverstrekkers mogen altijd strenger zijn dan NHG en dus alsnog een volledige taxatie vragen. Het is op dit moment nog niet duidelijk welke geldverstrekkers per 1 juli akkoord gaan met de desktoptaxatie.

Rekening houden met einde van hypotheekrenteaftrek

Bij het aanvragen van een hypotheek moet je altijd rekening houden met wijzigingen die er de komende 10 jaar aan zitten te komen. Voor mensen die vanaf 2001 gebruik maken van hypotheekrenteaftrek, zal vanaf 2031 de hypotheekrenteaftrek gaan vervallen. De hypotheeklasten worden hierdoor hoger en hier moet rekening mee worden gehouden in de hypotheekaanvraag.

Bij een aanvraag met NHG is het vanaf 1 juli verplicht om hier rekening mee te houden. Dit betekent dus dat voor iedereen bij wie de periode van 30 jaar renteaftrek in de 10 jaar na aanvragen afloopt, er zwaarder getoetst gaat worden.

Toestaan gebruik van brondata

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt steeds meer gewerkt met brondata. Dit is data die direct van de bron vandaan komt, zoals gegevens uit MijnOverheid, MijnUWV, MijnPensioenoverzicht en de Belastingdienst. NHG gaat het toestaan brondata te gebruiken bij aanvragen en geeft bij geldverstrekkers aan waar deze brondata aan moet voldoen. Hiermee hoopt NHG innovatie in de sector te stimuleren!

Wat wijzigt er verder in de NHG regels per 1 juli 2021?

Bovenstaande wijzigingen zijn de meest relevante wijzigingen. Voor de rest veranderen er een paar kleine dingen, zoals het aanvragen van de hardheidsclausule, het verlengen van de looptijd en een aanpassing bij een BKR codering. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe NHG regels per 1 juli 2021? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *