Hoge huizenprijzen: wat zijn de oorzaken?

Leestijd: 3 minuten

Elke maand zie je de berichten over de hoge huizenprijzen voorbijkomen en elke maand lijken de prijzen weer harder te stijgen. Worden deze huizenprijzen alleen door een woningtekort veroorzaakt? Of zijn er ook andere redenen waardoor het steeds duurder wordt om een huis te kopen?

Project Quatrebras in Badhoevedorp

Woningtekort

Als oorzaak voor de hoge huizenprijzen is de eerste reden die je hoort het woningtekort. Het CBS geeft echter aan dat de hoge huizenprijzen niet alleen hierdoor veroorzaakt worden, aangezien het woningtekort nu niet historisch hoog is in vergelijking is met 10 jaar geleden. Deze cijfers worden wel in twijfel getrokken door ABF research, met name door de grote hoeveelheid mensen met “ongewilde huisgenoten”. Twintigers en dertigers die, met name in de grote steden, nog lang samenwonen met huisgenoten omdat een eigen huis niet te betalen is.

Lage hypotheekrente

De hypotheekrente is de afgelopen jaren historisch laag en hierdoor is het nu mogelijk om heel goedkoop geld te lenen voor je huis. Bij een hypotheek met NHG kan je op dit moment de rente voor 10 jaar vastzetten voor een rente van 0,86%. Zonder NHG is een 100% financiering al mogelijk voor 1,29%.

Hierdoor kom je in de gekke situatie uit dat de rentelasten voor een woning van 1 miljoen met een rente van 1,29% uitkomt op bruto € 1.075,00 per maand. Deze rente mag vervolgens nog van de belasting worden afgetrokken, wat betekent dat de netto lasten nog lager liggen. Dit is een beetje wrang als je denkt dat je voor een huurwoning in de vrije sector gemiddeld € 1.076,00 aan huur betaalt. Door deze lage lasten sluiten mensen steeds hogere hypotheken af en kunnen ze dus hoger bieden.

De jubelton

Het spaargeld en vermogen van Nederlanders is de afgelopen jaren weer flink toegenomen. In de coronacrisis werd door mensen flink gespaard. Ook hebben voornamelijk de wat oudere mensen veel overwaarde op hun woning zitten, waardoor ze hun kinderen kunnen helpen met het kopen van een woning. Dit wordt ook nog is een keer gestimuleerd door de zogenaamde jubelton, waarmee kinderen eenmalig een bedrag van 100.000 euro belastingvrij ontvangen van hun ouders om een woning te kopen. Ook dit creëert weer ongelijkheid in de startersmarkt.

Afschaffen overdrachsbelasting

Per 1 januari 2021 is voor kopers tot 35 jaar het eenmalig mogelijk om een woning zonder overdrachtsbelasting te kopen. Vanaf 1 april geldt hierbij dat de maximale koopsom voor de woning 400.000 euro mag zijn. Deze regeling is vanuit de overheid bedoeld om het voor starters makkelijker te maken om een woning te kopen. Er is immers minder eigen geld nodig om de kosten koper te voldoen. In de praktijk zagen we echter dat de jonge kopers met name hun bod verhogen met het spaargeld dat ze al hadden gespaard voor de kosten koper.

Einde aan de hoge huizenprijzen in zicht?

Een vaak gestelde vraag is natuurlijk, hoe lang blijven de prijzen nog stijgen? Dit is bijna onmogelijk om te voorspellen en afhankelijk van welke maatregelen de overheid gaat nemen, zoals bijvoorbeeld versneld bijbouwen van nieuwe woningen en/of het verder beperken van de hypotheekrenteaftrek. Hypotheek24 is daarom ook zeer benieuwd naar de uitkomsten van de kabinetsformatie en het nieuwe regeerakkoord.

Meer weten?

Wil je meer weten over het kopen van een huis als duurhuurder? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *