Hypotheek24 vergelijkt: wat gaat er met de hypotheekrenteaftrek gebeuren?

Leestijd: 3 minuten

Over een week is het zover, de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Hypotheek24 heeft gekeken wat de verschillende plannen van de partijen zijn voor de hypotheekregels in Nederland. Blijft de hypotheekrenteaftrek nog bestaan? En hoe zit het met de belastingvrije schenking van ouders? Lees verder en we leggen het je uit.

VVD

De VVD is opvallend stil over de hypotheekrenteaftrek. Waar normaal gesproken expliciet wordt benoemd dat er niks met de hypotheekrenteaftrek gaat gebeuren, komt het woord nu niet terug in het verkiezingsprogramma.

Voor de rest wil de VVD dat de barrières bij hypotheekaanvragen worden weggenomen, door bijvoorbeeld het toetsen met de werkelijke last bij een studieschuld. Verduurzamen wordt aantrekkelijk gemaakt doordat huiseigenaren de kosten voor verduurzamen kunnen aftrekken van het eigenwoningforfait.

CDA

Ook in het programma van het CDA wordt niet gesproken over hypotheekrenteaftrek. Daarnaast willen ze dat een studieschuld minder zwaar meetelt bij het afsluiten van een hypotheek en starters hierdoor een hogere hypotheek kunnen afsluiten.

D66

D66 gaat de hypotheekrenteaftrek volledig afbouwen. Hierdoor kunnen starters een hypotheek met een looptijd van 35 of 40 jaar gaan afsluiten, wat dan weer leidt tot lagere maandlasten. Studieschulden moeten getoetst gaan worden tegen de werkelijke lasten. D66 wil meer belasting gaan heffen op vermogen en minder op inkomen. Als gevolg hiervan wordt het eigenwoningforfait progressief hoger en de inkomstenbelasting lager. Bij maximale hypotheken moet gekeken gaan worden naar de energielasten van een woning. Hoe lager deze zijn, hoe hoger de hypotheek. Ten slotte wilt D66 de schenkingsvrijstelling van € 100.000,00 afschaffen.

PVV

PVV houdt het simpel in haar verkiezingsprogramma: “Handen af van de hypotheekrenteaftrek”.

GroenLinks

GroenLinks gaat de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen, waarbij ze willen dat de middeninkomens hierdoor niet onevenredig hard geraakt wordt. Dit wordt onder andere bereikt door het eigenwoningforfait gelijk met de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. Groenlinks wil dat de zogenaamde ‘jubelton’, de belastingvrije schenking van € 100.000,00, wordt afgeschaft.

PvdA

PvdA komt met zogenaamde premiewoningen, waarbij starters een kooppremie krijgen voor een eerste nieuwbouwwoning. De belastingvrije schenking van € 100.000,00 wordt afgeschaft. Er is geen overdrachtsbelasting voor starters en voor beleggers wordt deze verhoogd.

Bij hypotheken gaat de hypotheekrenteaftrek langzaam afgebouwd en wordt tegelijkertijd het eigenwoningforfait verlaagd. Het wordt weer mogelijk om tot 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij te lenen en de aflossingstermijn wordt verlengd van 30 naar 40 jaar. Zo worden de maandlasten lager. Bij de studieschuld moet gekeken gaan worden naar de actuele schuld in plaats van de oorspronkelijke schuld en moet deze minder zwaar meewegen.

SP

Bij de SP blijft de hypotheekrenteaftrek tot woningen van € 350.000,00 gelijk. Is de woning meer waard dan dat? Dan wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt.

ChristenUnie

De ChristenUnie gaat in 10 jaar de hypotheekrenteaftrek afbouwen. De woning verplaatst van box 1 naar box 3, echter de vrijstelling in box 3 gaat fors stijgen, waardoor huishoudens met een gemiddelde woningwaarde geen belasting over de woning hoeven te betalen. De ChristenUnie wil dat de overdrachtsbelasting voor alle eigenaar-bewoners wordt afgeschaft en alleen beleggers deze nog betalen. De maximale hypotheek mag echter niet omhoog. Tenslotte gaat de ChristenUnie starters helpen door met bouwsparen sparen voor de eigen woning fiscaal aantrekkelijk te maken en door bij een studieschuld te rekenen met de daadwerkelijke lasten.

FvD

Het Forum wil dat de hypotheekrenteaftrek niet verder wordt afgebouwd en in het geval dat wel gebeurd, woningeigenaren worden gecompenseerd. De studieschuld mag nooit meer worden meegenomen bij het vaststellen van de maximale hypotheek. Ook komt Wet Hillen terug bij het FvD, wat betekent dat als de betaalde rente lager is dan het eigenwoningforfait, dit bedrag op € 0,00 wordt gezet. Zo betaal je geen belasting over de eigen woning in box 1.

Wat komt er overeen?

Wat opvalt is dat er nog maar twee partijen zijn die expliciet zeggen dat de hypotheekrenteaftrek niet wordt afgeschaft. Voor de rest zijn de meeste partijen voor een afbouw en wordt het in sommige programma’s voor het eerst helemaal niet benoemd. Er lijkt dan ook politiek ruimte dat hier iets aan gaat gebeuren.

Daarnaast zien we dat zo goed als alle partijen willen dat de studieschuld op basis van werkelijke lasten worden meegenomen bij de bepaling van de maximale hypotheek. Tenslotte zien we dat meerdere partijen voorstander zijn van het afschaffen van de belastingvrije schenking van € 100.000,00 bij de aankoop van een woning.

Meer weten?

Wil je meer weten over je mogelijkheden voor een hypotheek? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is WhatsApp-Image-2020-09-23-at-16.57.53-1-300x300.jpeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *