Kan ik een hypotheek krijgen met een tijdelijk contract?

Leestijd: 3 minuten

In het slotdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen kwam het weer op tafel. Meer mensen dan ooit hebben een flexibel contract. Gelukkig kun je ook met een tijdelijk of uitzendcontract een hypotheek afsluiten. Wij leggen je uit hoe dat werkt!

Wat voor type tijdelijk contract heb je?

Er bestaan veel verschillende type tijdelijke contracten en per contract werkt het net weer wat anders met je hypotheek. We zetten de regels voor de verschillende contracten op een rijtje:

  1. Een tijdelijk contract voor een vast aantal uren, rechtstreeks bij je werkgever;
  2. Een uitzendcontract bij een uitzendbureau;
  3. Een projectcontract bij een detacheerder;
  4. Een payrollcontract;
  5. Een oproepcontract of nul-urenovereenkomst.

Een tijdelijk contract voor een vast aantal uren

Als je rechtstreeks in dienst bent bij je eigen werkgever, krijg je te maken bij de hypotheekaanvraag met een intentieverklaring. In deze intentieverklaring geeft jouw werkgever aan wat zijn intenties met jouw dienstverband zijn nadat het huidige dienstverband is afgelopen. Vanaf 1 januari 2021 moet je werkgever hierbij expliciet aangeven of het volgend contract een vast of nog een tijdelijk contract wordt. Deze keuze heeft gevolgen voor je hypotheekaanvraag. We nemen beide opties door:

Intentieverklaring voor een vast contract

Geeft jouw werkgever een intentie af dat je na dit contract een vast contract krijgt. Dan kunnen we rekening houden met je vaste inkomen. Let op: deze intentie mag niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het halen van een opleiding.

Intentieverklaring voor nog een tijdelijk contract

Geeft je werkgever aan dat je nog een tijdelijk contract krijgt? In dat geval gaat de geldverstrekker kijken naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Er kan dus niet gerekend worden met je huidige inkomen. Een alternatief is kijken welk inkomen er uit de zogenaamde arbeidsmarktscan komt. Als dit hoger is dan het gemiddelde inkomen, kan je hier bij een selectie van geldverstrekkers ook mee rekenen.

Een uitzendcontract bij een uitzendbureau

Bij een uitzendcontract krijg je te maken met verschillende fases. In fases C en 4 (afhankelijk van je CAO) heb je een vast contract. In de andere fases (A, B, 1, 2 of 3) heb je een tijdelijk contract. Bij een tijdelijk uitzendcontract kan je niet werken met een intentieverklaring. Je hebt hier twee keuzes:

  1. Rekenen met gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar;
  2. Gebruik maken van de perspectiefverklaring en rekenen met je huidig inkomen.

Een perspectiefverklaring kan je aanvragen als je meer dan één jaar aaneengesloten bij hetzelfde uitzendbureau werkt en dit uitzendbureau is aangesloten bij de Stichting Perspectiefverklaring.

Een projectcontract bij een detacheerder

We zien bij detacheerders vaak dat mensen te maken krijgen met een projectcontract. Dit contract eindigt zodra het project eindigt. In het geval van een projectcontract is een intentieverklaring nooit geldig. Je hebt de volgende opties:

  1. Rekenen met gemiddeld inkomen van de afgelopen 3 jaar;
  2. Rekenen met het inkomen uit de Arbeidsmarktscan.

Werken beide opties niet voor je? Overleg dan met je werkgever of je contract omgezet kan worden naar een contract voor bepaalde tijd. Je moet dan wel een intentieverklaring krijgen dat je volgende contract een vast contract is.

Een payrollcontract

Met een payrollcontract kan een intentieverklaring lastig zijn. We zien vaak dat de intentieverklaring voor een vast contract gegeven wordt door de opdrachtgever, maar deze moet altijd door de werkgever zelf gegeven worden. We zouden bij een payroll contract daarom aanraden om rekening te houden met één van de volgende twee opties:

  1. Rekenen met gemiddeld inkomen van de afgelopen 3 jaar;
  2. Rekenen met het inkomen uit de Arbeidsmarktscan.

Als alternatief kan je misschien kijken of je direct in dienst kan bij je werkgever. Als dit een vast contract is zonder proeftijd, kan je met dit inkomen rekenen als dit contract binnen 6 maanden in gaat. Het contract moet wel al echt getekend zijn.

Een oproepcontract of nul-urenovereenkomst

Heb je een oproepcontract of nul-urenovereenkomst rechtstreeks bij je werkgever? In dat geval kijkt de geldverstrekker altijd naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar.

Let op: als je 12 maanden een nul-urencontract hebt gehad, is je werkgever verplicht om je een contract met een vast aantal uren aan te bieden. Deze uren moeten gelijk zijn aan je gemiddelde uren van het afgelopen jaar. Kijk dus vooral of je hier niet voor in aanmerking komt.

Meer weten?

Wil je meer weten over het aanvragen van een hypotheek met een tijdelijk contract? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *