Kan ik als duurhuurder een hogere hypotheek krijgen?

Leestijd: 2 minuten

Je leest het vaak: ik betaal 1.000 euro huur per maand, maar ik kan maar een hypotheek van 600 euro per maand krijgen. Hierdoor is het bijna onmogelijk om een woning te kopen in de huidige woningmarkt. In sommige gevallen is het als zogenaamde duurhuurder wel mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen als je al lang een hoge huur betaalt. We leggen uit hoe dit werkt.

Wanneer ben je een duurhuurder?

Als duurhuurder geef je maandelijks minimaal één derde van je netto inkomen uit aan je huur. Dit is meer dan dat je conform de normen voor een hypotheek mag uitgeven aan je hypotheeklasten, dat ligt vaak op ongeveer 20% van je bruto inkomen.

Kan ik als duurhuurder een hypotheek krijgen?

Ja, als jij een stabiel inkomen hebt, kan je een hypotheek krijgen volgens de reguliere richtlijnen. Je kan met deze tool berekenen wat dat reguliere bedrag in jouw geval is.

Echter als duurhuurder is het soms ook mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen dan de standaard hypotheek. Hiervoor moet je vaak aan het volgende plaatje voldoen:

  • Je woont al voor een langere periode in dezelfde huurwoning en kan deze lasten goed betalen;
  • Je houdt elke maand nog steeds geld over om te sparen;
  • Je hebt een stabiel inkomen, bij voorkeur een vast dienstverband;
  • Je hebt geen schulden (studieschuld uitgezonderd);
  • Je leent maximaal 90% van de waarde van de woning, en hebt ook na aankoop van de woning nog een ruime buffer aan spaargeld.

Een hypotheekadviseur van Hypotheek24 kan als je aan bovenstaande voldoet met je meekijken om te zien of je in aanmerking kan komen voor een zogenaamde maatwerk hypotheek.

Wat is een maatwerk hypotheek?

Bij een maatwerk hypotheek wijkt een geldverstrekker af van de standaard regels, een zogenaamde “explain“. De hypotheekadviseur moet onderbouwen waarom hij of zij vindt dat de hypotheek verantwoord is. Per geval wordt vervolgens beoordeeld of de hypotheek verstrekt kan worden. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in dit geval niet mogelijk.

Bij een maatwerk hypotheek kunnen wij op voorhand geen garantie geven dat de hypotheek wordt goedgekeurd. Zorg er dus voor dat als je een woning koopt, je altijd ontbindende voorwaarden voor rondkrijgen van de financiering opneemt in je koopovereenkomst.

Meer weten?

Wil je meer weten over het kopen van een huis als duurhuurder? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *