Het belang van ontbindende voorwaarden

Leestijd: 3 minuten

Gefeliciteerd! Na een spannende zoektocht heb je jouw droomhuis gevonden. Het voorlopig koopcontract is ondertekend, maar voordat je de champagne tevoorschijn haalt is het fijn om daadwerkelijk alle puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten. Wettelijk heb je hier drie dagen de tijd voor, maar vaak kost dit meer tijd. Hier komen de ontbindende voorwaarden om de hoek kijken.

Wanneer je jouw handtekening onder het koopcontract zet, gaat er een bedenktijd in van drie dagen – waaronder minstens twee werkdagen. Tijdens deze drie dagen mag je de koop van de woning zonder consequenties annuleren. Dit geeft je de om goed over je keuze na te denken, maar ook om wat zaken op orde te krijgen. Zoals:

  • Het rond krijgen van de financiering
  • Het uitvoeren van een bouwkundige keuring
  • De verkoop van je eigen woning
  • En het regelen van Nationale Hypotheek Garantie

Ontbindende voorwaarden

Denk je nu bij jezelf: “Hoe moet ik dat ooit allemaal regelen binnen drie dagen?” Maak je geen zorgen! Dat is waar de ontbindende voorwaarden voor dienen. Het is heel gebruikelijk dat je niet alles geregeld krijgt binnen de wettelijke bedenktijd van drie dagen, maar dat wil niet zeggen dat je na die drie dagen niet meer terug kunt komen op de aankoop van de woning.

Door ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract krijg je de mogelijkheid om voor bepaalde zaken een langere ontbindingstermijn af te spreken. Dit leggen we graag uit met een aantal voorwaarden:

Voorbehoud financiering

De ontbindende voorwaarde voorbehoud financiering hypotheek wordt vrijwel altijd afgesproken. Stel het lukt je niet om de hypotheek rond te krijgen voor de afgesproken datum, dan kan het koopcontract worden ontbonden.

Voorbehoud bouwtechnische keuring

Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring is altijd een aanrader. Als je dit als voorwaarde opneemt, heb je als koper het recht om bij tegenvallende resultaten van de koop af te zien.

Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie

Wil je graag een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Neem dan de voorwaarde op dat de koop niet doorgaat als je geen NHG hypotheek kan aanvragen.

Wachten tot eigen huis verkocht is

Wil je pas iets kopen als je eigen huis verkocht is? Dan kan je dit ook laten opnemen in het koopcontract.

Direct melden

Er zijn nog meer situaties te bedenken waardoor je van de koop af zou willen zien, zoals huisvestingsvergunning en een wijziging van het bestemmingsplan. De verkoper moet echter wel akkoord gaan met de voorwaarden daarom is het verstandig om dit direct te melden bij het uitbrengen van een bod.

Verstand van zaken

Als je het voorlopig koopcontract hebt getekend en de wettelijke bedenktijd is verstreken, dan kun je het contract alleen nog ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden. Zorg er dus voor dat jullie van te voren weten wat jullie nodig hebben en dat alle belangrijke dingen in het koopcontract zijn opgenomen.

Meestal stelt de verkoopmakelaar het voorlopig koopcontract op. Het is belangrijk om hier vanaf het begin af aan betrokken bij te zijn zodat je precies weet wat er in staat. Het is ook verstandig om het contract te laten controleren door iemand die verstand van zaken heeft. Dit kan bijvoorbeeld een aankoopmakelaar zijn. 

Gebruik maken van de ontbindende voorwaarden

Je bepaalt de duur van de ontbindende voorwaarden samen met je hypotheekcoach. Blijk je meer tijd nodig te hebben, dan kun je de ontbindende voorwaarden verlengen. Overleg met je hypotheekcoach hoeveel tijd er nog nodig is en leg het voor aan de verkopende partij.

Besluit je toch om van de aankoop van de woning af te zien? Dan kun je gebruik maken van de ontbindende voorwaarden. Je kunt de verkoper per e-mail of aangetekende brief op de hoogte stellen. Zo staat het gelijk zwart-op-wit.

Let op: Als jullie afzien van de koop en een half jaar later alsnog besluiten om de woning van dezelfde verkoper te kopen, dan krijgen jullie geen wettelijke bedenktijd meer.

Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden

Je kunt een huis kopen zonder ontbindende voorwaarden. Hier zijn echter grote risico’s aan verbonden. Stel je krijgt je eigen woning niet verkocht, of je krijgt de financiering niet rond, dan zit je toch vast aan de nieuwe woning.

Verkopers geven vaak de voorkeur aan mensen die bereid zijn om een woning zonder ontbindende voorwaarden te kopen. Dit betekent immers dat zij de garantie hebben dat de woning verkocht is.

Met een overspannen huizenmarkt kan dit er voor zorgen dat je de hete adem van de verkopende partij en andere geïnteresseerden in je nek voelt branden. Het is echter belangrijk om je heel goed bewust te zijn van het risico dat je loopt zonder de bescherming van ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden verkoper

De verkoper kan er ook voor kiezen om ontbindende voorwaarden op te nemen in koopcontract. Hierbij kun je denken aan de voorwaarde dat de koop alleen door gaat als de bank van de verkoper de restschuld van de woning financiert.

Wil jij een hypotheek (over)sluiten? Plan nu een gratis kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *