DNB: Corona mogelijk grote impact op huizenprijzen

Leestijd: 2 minuten

Het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) publiceert al jaren iedere maand de prijsstijging van koopwoningen ten opzichte van het jaar ervoor. Al jaren gaat het hierbij alleen maar om prijsstijgingen. Toch verwacht De Nederlandse Bank (DNB) dat daar in het tweede kwartaal een omslag in komt.

Dalende huizenprijzen hebben we sinds de economische crisis niet meer gezien. Tussen 2008 en 2013 verloren veel huizen ruim 20% van hun waarde. DNB verwacht dat de prijsstijgingen in het tweede kwartaal van 2020 gaan dalen vanwege drie redenen:

  1. Men consumeert minder
  2. Forse toename werkloosheid
  3. Minder snel groeiende inkomens

Minder consumeren

De coronacrisis zorgt voor een hoop onzekerheid over het inkomen bij de consument. De kans op inkomensverlies is aannemelijk waardoor huishoudens de hand op de knip hebben. Men geeft hierdoor minder geld uit.

Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar zeker ook voor ondernemingen. DNB verwacht dat de particuliere consumpties met 7,6% dalen in 2020 en bedrijfsinvesteringen met 13,9%.

Forse toename werkloosheid

DNB verwacht dat de werkgelegenheid in 2020 en 2021 flink daalt. Dit zorgt voor een flinke stijging in de werkloosheid: 4,6% in 2020 en 7,3% in 2021.

Minder snel groeiende inkomens

Daarnaast verwacht DNB dat de loonsom per werknemer minder snel groeit. Dit komt enerzijds omdat er naar verwachting minder bonussen en beloningen worden uitgekeerd. Anderzijds zijn de contractloonstijgingen in de CAO’s flink lager; tot wel 0,7% in 2021.

Terughoudendheid

De combinatie van deze drie redenen zorgt er naar verwachting voor dat de consument minder snel een (nieuwe) woning koopt. Het is lastig om te voorspellen wanneer deze omslag daadwerkelijk zichtbaar wordt.

Daarnaast zijn de verdere ontwikkelingen en de uiteindelijke impact op de economie sterk afhankelijk van het verdere verloop van de coronacrisis.

Zit jij eraan te denken om nu je huis te koop te zetten en te verhuizen? Bespreek dan nu de mogelijkheden met een van onze hypotheekexperts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *