Kopen

3 belangrijkste ontbindende voorwaarden in koopcontract

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je een woning hebt gevonden moet je een koopcontract gaan tekenen bij de notaris. Je kunt in dit koopcontract ontbindende voorwaarden laten opnemen. Dat zijn voorwaarden die er voor zorgen dat je nog van koop kunt afzien. Dat biedt uitkomst voor als je de hypotheek om een bepaalde reden toch niet rondkrijgt.  

  1. Onder voorbehoud van financiering

Wanneer je nog niet zeker weet of je de financiering rondkrijgt voor de afgesproken datum is het slim om deze voorwaarde op te nemen in het koopcontract. Je kunt dan namelijk nog van de koop afzien, zonder dat daar kosten aan verbonden zitten.

Deze voorwaarde beschermt de huizenkoper. De huizenverkoper is hier wat minder enthousiast over, omdat hij nog niet zeker van de deal is. Uit onderzoek in juni 2018 in opdracht van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken blijkt dat maar 2 procent van de huizenkopers het financieringsvoorbehoud achterwege laat om de kans te vergroten dat ze woning krijgen. Dat is goed nieuws in een gespannen huizenmarkt.

Per 1 februari 2018 is deze voorwaarde standaard opgenomen. Het blijft nog steeds mogelijk er van af te zien, alleen moet dat nadrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Verwijderen mag niet.

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring laat je uitvoeren als je het huis dat je wilt kopen wilt laten inspecteren op (verborgen) gebreken. Met de voorwaarde ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ geef je een maximaal bedrag aan dat je kwijt wilt zijn aan alle herstelwerkzaamheden. Pakt het na de inspectie duurder uit? Dan kun je nog van de koop afzien of opnieuw onderhandelen met de verkopers.

Het is slim om deze voorwaarde op te nemen in het contract als je een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren. Vaak worden deze keuringen gedaan bij oudere huizen. Bij huizen van voor 1945 neemt ongeveer de helft van de kopers bouwkundige keuring op, blijkt uit onderzoek.

Per 1 februari 2018 is deze voorwaarde standaard opgenomen. Het blijft nog steeds mogelijk er van af te zien, alleen moet dat nadrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Verwijderen mag niet.

3. Onder voorbehoud van NHG

Koop je in 2018 een woning tot € 265.000,-? Dan kun jij profiteren van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je hebt daardoor minder financiële risico’s en je ontvangt de laagste rente van de geldverstrekker. De bank kan jou een lagere rente bieden, omdat ze geen risico lopen dat zij het geld niet krijgen. De de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat hier namelijk garant voor.

Ingewikkeld? Bekijk hier de drie voordelen van een hypotheek met NHG.

Je kunt met deze voorwaarde nog van de koop afzien als je toch niet in aanmerking komt voor NHG.

Ontbindende voorwaarden verkoper

Er zijn niet alleen ontbindende voorwaarden voor de huizenkoper, maar ook voor de verkoper. Bijvoorbeeld een voorwaarde dat de koop niet door kan gaan als de huizenkoper nog een restschuld heeft bij de huidige woning en deze nog niet gefinancierd heeft.

Er zijn natuurlijk nog meer situaties denkbaar waarin je zou willen afzien van de verkoop. Bespreek deze met je notaris.

Kan jij de hypotheek rond krijgen?

Wil jij zekerheid over jouw situatie. Ben je bijvoorbeeld benieuwd of je zeker weet of je de financiering rond krijgt? Of weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG. Je kunt onze hypotheekexperts vrijblijvend bellen om jouw vragen te stellen. Dan kijken we samen naar jouw situatie.

Je kunt zelf een moment inplannen, handig hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *