Eigen middelen bij je hypotheek, waar moet je op letten?

Leestijd: 3 minuten

Starters op de woningmarkt moeten zelf eigen middelen meebrengen. Dit komt omdat de bank maximaal nog maar 100% van de marktwaarde van de woning financiert. Voorheen liep dit op tot 106% van de marktwaarde. Daardoor werden kosten voor bijvoorbeeld een aankoopmakelaar, overdrachtsbelasting en andere kosten ruimschoots gedekt in de hypotheek. Nu moet de huizenkoper dus zelf vaak eigen geld inleggen. Bij de aanvraag van de hypotheek moet de aanvrager dit eigen geld ‘aantonen’. De herkomst mag namelijk niet verdacht zijn. Waar moet je op letten bij het aantonen van eigen middelen bij je hypotheek?

Wat zijn eigen middelen?

Eigen middelen zijn middelen waar je zelf, vrij, over kunt beschikken. Er komen dus geen verplichtingen of lasten uit voort. Voorbeelden van eigen middelen bij je hypotheek zijn spaargeld, overwaarde uit de vorige woning of een schenking. Door eigen middelen in te brengen hoef je minder geld te lenen en zijn de lasten dus lager.

Sinds 2013 is de hoogte van de maximale hypotheek elk jaar met 1 procentpunt verlaagd tot maximaal 100% van de waarde van de woning in 2018. Omdat er kosten gemaakt worden bij de aankoop van de woning betekent dit dat er altijd een deel eigen middelen ingebracht moeten worden.

Waar moet je op letten bij het aantonen van eigen middelen?

De regels voor het aantonen van eigen middelen bij je hypotheek verschillen per hypotheekverstrekker, maar in de regel zijn er een aantal zaken waar het ‘bewijs’ aan moet voldoen.

1) Geef altijd een volledig overzicht van de afgelopen drie maanden van je rekeningen

Wil je het in een keer goed doen? Lever dan, van zowel je spaarrekening als je lopende betaalrekening, afschriften aan van de afgelopen drie maanden. Dus de meest recente af- en bijschrijvingen. Via internetbankieren kun je deze makkelijk downloaden. Kijk hieronder naar de instructies voor de drie grootste banken:

ABN Amro
ING Bank
Rabobank

2) Geen doorhalingen in de afschriften

Het voelt natuurlijk niet al te prettig om zomaar volledige inzage te geven in al je af- en bijschrijvingen. Toch heeft de bank dit nodig om na te gaan of er sprake is van een gezonde financiële huishouding en of er voldoende eigen middelen aanwezig zijn. Soms haalt de bank hier ook extra informatie uit, zoals een mogelijke studieschuld of een niet-opgegeven en/of-rekening. Belangrijk is dat je de afschriften aanlevert zonder krassen, strepen of doorhalingen.

3) Check of rekeningnummer, adres en datum op het afschrift staat

Uiteraard moet de bank kunnen verifiëren of dit jouw rekening is, volgens de door jouw verstrekte gegevens. Check dus even goed of jouw adres op het afschrift staat, de datum erbij staat en het juiste rekeningnummer vermeld staat.

4) Schenking? Zorg voor een schenkingsovereenkomst

Het komt regelmatig voor dat ouders hun kinderen een geldbedrag geven op het moment dat deze een huis kopen. Wie dit echter gebruikt om zijn hypotheek te financieren, zal aan de bank een schenkingsovereenkomst moeten overleggen. Dit is een simpel document waarin staat dat jij een bedrag geschonken krijgt. Een voorbeeld schenkingsovereenkomst dat je kan downloaden en gebruiken vind je bij de lijst met documenten van Hypotheek24.nl.  Zorg dat je ook de legitimatiebewijs of bewijzen van de schenkers meestuurt en het afschrift waarop te zien is dat de schenking is bijgeschreven op je rekening.

5) Vraag jezelf af: ‘Is het duidelijk?’

Regelmatig worden bankafschriften of andere manieren waarop eigen geld wordt aangetoond afgekeurd door de geldverstrekker. Een simpele vraag die je jezelf kunt stellen is: ‘Is het voldoende duidelijk waar dit geld vandaan komt?’. Wie bijvoorbeeld plots een bedrag gestort krijgt, omdat hij een motor via Marktplaats heeft verkocht, doet er verstandig om een bewijs van verkoop of mailcorrespondentie, waaruit de verkoop te achterhalen is, mee  te sturen om lastige vragen te voorkomen.

Vragen? Laat het ons weten!

Hypotheek24.nl helpt je graag bij het afsluiten van je hypotheek. Helemaal zelf of met hypotheekadvies, dat bepaal jij! We zijn bereikbaar via chat, e-mail,  telefoon op 020 26 11 666 of social media. Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *