Starter stopt gemiddeld 39.000 euro aan eigen geld in woning

Leestijd: 2 minuten

Hypotheken Data Netwerk (HDN) meldt vandaag dat starters op de woningmarkt gemiddeld 39.000 euro eigen geld inleggen voor de aankoop van de woning. Omdat je maar 100 procent van de woningwaarde kunt lenen voor je hypotheek, moet je altijd een beetje eigen geld hebben. Je hebt dit geld nodig om de bijkomende kosten te kunnen betalen.  Als je dit eigen geld zelf niet hebt, dan heb je de optie om dit te lenen bij de bank of een familielid

Starters

Sparen is noodzakelijk

Het is natuurlijk nooit zeker of je een lening kunt krijgen van de bank of een familielid voor de aankoop van je woning. Daarom is het verstandig om geld te sparen voordat je een huis gaat kopen. Bij Hypotheek24.nl proberen we het regelen van de hypotheek zo goedkoop mogelijk te maken. Zo houd jij iets meer spaargeld over voor andere dingen.

Starters op de woningmarkt

Met de sterk stijgende woningprijzen en het benodigde eigen geld dat je moet meenemen voor een woning vragen landelijk steeds minder starters een hypotheek aan. Gemiddeld genomen worden nu 1 op 3 hypotheekaanvragen door een starter gedaan.

Starters bij Hypotheek24.nl

Bij Hypotheek24.nl ligt het aantal hypotheekaanvragen die wordt gedaan door starters hoger. 1 op 2 hypotheekaanvragen zijn starters.

Ook zien wij niet dat starters zoveel eigen geld inleggen. Een starter onder de 30 jaar neemt bij Hypotheek24.nl gemiddeld 22.000 euro aan eigen geld mee voor de aankoop van de woning.

Het benodigde eigen geld voor een woning van 250.000 euro is ongeveer 10.000. De overige 12.000 euro in dit voorbeeld hebben de starters gebruikt om de maandlasten van hun hypotheek lager uit te laten vallen.

Voorbeeldberekening

De kosten koper en bijkomende kosten bij een koopsom en hypotheek van € 250.000.

Kosten koper en bijkomende kosten
Aankoop gerelateerde kosten
Overdrachtsbelasting (2 procent van de koopsom) € 5.000,-
Notariskosten voor leveringsakte € 300,-
Hypotheekkosten
Taxatierapport € 450,-
Aanvraagkosten NHG (1 procent van de hypotheeksom) € 2.500,-
Advies- en bemiddelingskosten € 950,-
Notariskosten voor hypotheekakte € 300,-
Totaal € 9500,-

Goedkoop je hypotheek regelen?

Een hypotheek regelen, met of zonder advies, kost je altijd geld! Je wilt dit daarom zo goedkoop mogelijk regelen. Kijk eens voor de mogelijkheden op Hypotheek24.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *