hypotheek in 2019

Een huis kopen zonder ontbindende voorwaarden?

Leestijd: 3 minuten

Andere kopers hijgen in je nek en je hebt al meerdere keren achter het net gevist. Dat zal je niet weer gebeuren! Onder druk van een overspannen huizenmarkt voelen huizenkopers zich opgejaagd en zijn ze bereid om over hun grenzen heen te gaan. Hierdoor zijn er zelfs huizenkopers die in de verleiding komen om een koopovereenkomst te tekenen zonder ontbindende voorwaarden. Een risicovolle stap want ontbindende voorwaarden zijn er niet voor niets!

Meest voorkomende ontbindende voorwaarden

Bij wet is vastgelegd dat je pas drie dagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst aan de koop vast zit. Mocht je je binnen deze drie dagen nog bedenken dan kan je de koop gewoon ontbinden. Na het verstrijken van deze periode kan je door middel van onderstaande ontbindende voorwaarden nog onder de koop uit:

  • Onder voorbehoud van financiering

Een bekende ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Deze ontbindende voorwaarde houdt in dat als de geldverstrekker je hypotheekaanvraag voor een bepaalde datum afwijst, je de koop kan ontbinden zonder dat daar extra kosten aan verbonden zitten. Ook als het hypotheekbedrag onverwacht lager uitvalt kan het financieringsvoorbehoud uitkomst bieden.

  • Bouwkundige keuring

Zoals de naam al doet vermoeden laat een bouwtechnische keuring de bouwtechnische staat van de woning zien. Je spreekt met de verkopende partij een maximumbedrag af waarvoor herstelwerkzaamheden mogen worden uitgevoerd. Je kan als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst laten opnemen dat als de uitslag van de bouwtechnische keuring dusdanig tegenvalt, je van de koop af kan.

  • Hypotheek met NHG

Een hypotheek met NHG heeft verschillende voordelen, zoals een lagere hypotheekrente en de mogelijkheid van het betalen van de restschuld bij gedwongen verkoop door het Waarborgfonds. Mocht je geen hypotheek kunnen krijgen met NHG, dan kan je onder de koop uitkomen als je dit hebt laten opnemen in het koopcontract als ontbindende voorwaarde.

Je weet wat de voordelen zijn van bovenstaande ontbindende voorwaarden. Maar wat zijn de nadelen als je de ontbindende voorwaarden niet opneemt in je koopovereenkomst?

Gevolgen koopovereenkomst zonder ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn opgesteld om jou als koper te beschermen. Als je ze niet opstelt loop je meer risico bij de koop van de woning. Dit kan vergaande (financiële) gevolgen hebben.

  • Onder voorbehoud van financiering

Het is erg vervelend maar het komt voor: de geldverstrekker wijst je hypotheekaanvraag af. Je krijgt de hypotheek niet rond en hierdoor kan je de woning ook niet kopen. Maar doordat je het financieringsvoorbehoud niet hebt afgesproken kan je de koop op basis van deze voorwaarde niet ontbinden. Je zit aan de koop vast of je zult de verkopende partij 10% van de aankoopsom moeten betalen.

  • Bouwkundige keuring

Uit de bouwkundige keuring kan naar voren komen dat de technische staat van de woning toch niet zo goed is als op het eerste gezicht lijkt: er moet voor tienduizenden euro’s aan herstelwerkzaamheden verricht worden. Voor de geldverstrekker is het een vereiste om de hypotheek te verstrekken. De herstelwerkzaamheden zijn helaas te duur om geheel mee te financieren. De herstelwerkzaamheden moeten dus of uit eigen middelen betaald worden of de koop moeten worden afgeblazen met de afkoopsom voor de verkopende partij als gevolg.

  • Hypotheek met NHG

Je hypotheek wordt afgewezen omdat je niet voldoet aan de normen die gesteld zijn door NHG. Je inkomen is bijvoorbeeld niet afdoende of je intentieverklaring is niet geldig. Je kan nu helemaal geen hypotheek afsluiten of een hypotheek zonder NHG waarmee je niet kan profiteren van de voordelen van NHG. Ook in dit geval moet de afkoopsom worden betaald als de hypotheek niet door gaat.

Deze scenario’s raden we niemand aan. Laat je niet gek maken en spreek ontbindende voorwaarden af met de verkopende partij!

Maximale hypotheek berekenen

Voordat je in onderhandeling gaat met de verkopende partij moet je eerst weten wat je maximale hypotheek is. Op Hypotheek24.nl kan je in een minuut je hypotheek berekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *