“CBS: Huizenprijzen nog nooit zo hoog”

Leestijd: 2 minuten

Koopwoningen waren in mei 2020 8% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het CBS zijn de huizenprijzen nog nooit zo hoog geweest. Sterker nog: de gemiddelde koopwoning is vandaag de dag 50% duurder dan in juni 2013. Dirk Brounen, hoogleraar Vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg, lichtte de cijfers toe bij BNR Nieuwsradio.

Volgens Brounen valt de invloed van de coronacrisis op de vastgoedsector tot op heden wel mee. Maar, daar komt de komende tijd verandering in: “De cijfers van het CBS zijn vertraagde cijfers. Die komen van de notarissen af en gaan over wanneer de akte passeert bij de notaris. De koop is waarschijnlijk al 2 tot 3 maanden eerder gesloten; voor corona.” De verwachting is dat het coronavirus er voor zorgt dat de huizenprijzen gaan dalen. Tegelijkertijd zal de daling geen grote proporties aannemen vanwege de andere factoren die meespelen.

Woningschaarste

Corona heeft tot nu toe dan misschien een beperkte invloed op de huizenprijzen, maar de woningschaarste vertaalt zich nu al wél heel duidelijk in de koopkosten. Brounen: “De afgelopen weken is er binnen het kabinet ook weer discussie geweest over het chronisch tekort aan koopwoningen. We zouden eigenlijk 900.000 woning bij moeten bouwen binnen tien jaar en het lukt maar niet om dat volume te bereiken. Dit zal ook komend jaar een rol spelen in de prijsvorming.”

Hypotheekrente

Ondanks de hoge huizenprijzen zorgen de historisch lage hypotheekrentes van de afgelopen tijd zorgen er voor dat veel kopers hoog instappen. De maandlasten van een relatief dure woning zijn goed te betalen dankzij de lage hypotheekrente. Toch waarschuwt Brounen voor de eventuele consequenties: “Ik maak mij daar als econoom wel zorgen over. De betaalbaarheid is geen groot probleem op de korte termijn, maar er zijn steeds meer mensen die een hypotheek nemen met een relatief korte rente. Als die rente stijgt van 1,5% naar 2,5% dan heb je een veel hogere maandlast. Daar moeten we voor uitkijken: dat mensen niet op de top gaan financieren zoals we dat twaalf jaar geleden hebben gezien.”

Hypotheek aflossen

Volgens Brounen is het voor kopers verstandig om niet alleen naar de hypotheekrente te kijken, maar ook naar de mogelijkheden om een hypotheek deels af te lossen. “Er zijn nog steeds heel veel mensen die een huis kopen waarbij een groot deel van de hypotheek in eerste instantie niet wordt afgelost.” Volgens Brounen hoeft dat geen probleem te zijn, maar ligt hier wel een verantwoordelijkheid voor banken. “Ik denk dat banken moeten kijken wat het kost om écht af te lossen, lineair of annuitair. Als je een modaal of twee keer modaal inkomen hebt, kan je dan nog een gemiddelde woning betalen? Dat wordt wel moeilijk denk ik.”

Bron: BNR Nieuwsradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *