“Einde stijging hypotheekrente nog niet in zicht”

Leestijd: 2 minuten

De hypotheekrente blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk stijgen, dit concludeert de Hypotheker. De stijging geldt voor lening met een korte looptijd, evenals leningen met een lange looptijd.

De stijging is grotendeels te wijten aan corona en de invloed van het virus op de financiële markten. De Hypotheker gaf halverwege maart al aan dat zijn een rentestijging verwachtten. Sindsdien laat de rente inderdaad een lichte, maar consequente stijgende lijn zien.

Lichte stijging rentepercentages

De onzekerheid die het coronavirus met zich mee brengt is duidelijk terug te zien in de financiële sector. Philip Bokeloh, econoom bij de ABN AMRO Bank, legt uit: “Vanwege de te verwachten kredietverliezen is het ook voor banken lastiger geworden om geld aan te trekken voor kredietverlening. Gelukkig staan overheden klaar om te helpen. Ook centrale banken gaan voorop in de strijd om het vertrouwen te herstellen. Als de onrust afneemt, kan de economie weer op adem komen.”

Toch brengt de coronacrisis kredietrisico’s met zich mee. Die risico’s zijn de reden van de hypotheekrentestijging. Volgens de Hypotheker is de stijging het grootst bij de rentestanden voor hypotheken met rentevaste periodes van 10 en 20 jaar. Hier bedraagt de stijging gemiddeld 0,1 procent. Bij de korte (5 jaar) én lange (30 jaar) rentevaste periodes zijn de rentes gemiddeld tussen de 0,06 en 0,08 procent gestegen.

Hypotheekrente nog steeds historisch laag

Hoewel de rentepercentages gestaag blijven stijgen, is de totale impact tot nu toe licht. De hypotheekrente ligt nog steeds historisch laag. Wil jij hier van profiteren? Met onze handige tips zorg je dat dit ook tijdens corona soepel verloopt!

Hypotheek (over)sluiten? Plan nu een gratis kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs!

Bron: de Hypotheker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *