Aanvragen energielabel 25x duurder vanaf 2021

Leestijd: 3 minuten

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om een energielabel te overhandigen wanneer je jouw woning verkoopt of verhuurt. Als het aan Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt, betaal je straks €190 voor het label. Dit is maar liefst 25 keer meer dan de huidige prijs van €7,50.

Update: Er is een motie ingediend om de verhoging van de prijs van het energielabel tegen te houden en deze is goedgekeurd. De prijsverhoging gaat dus niet door.

Tot 31 december 2020 kunnen verhuurders en verkopers gemakkelijk online een energielabel aanvragen. De enige kosten? Een bedrag van gemiddeld €7,50 aan administratiekosten. Maar, daar komt vanaf 2021 hoogstwaarschijnlijk een eind aan. Minister Ollongren heeft een voorstel ingediend voor een nieuw energielabel. Dit nieuwe label zou je vanaf 1 januari 2021 zo’n €190,- kosten. Waarom kost dit nieuwe label ruim 25 keer zo veel. En, is het mogelijk om nu dan alvast een label aan te vragen?

Wat is een energielabel?

Begin 2015 kregen alle woningeigenaren een voorlopig energielabel van de overheid. Dit label is een schatting op basis van gegevens uit het kadaster, zoals het type woning, de grootte, het bouwjaar én gegevens van vergelijkbare woningen. Het is verplicht om dit label definitief te laten maken bij verkoop of verhuur van de woning. Heb je geen definitief energielabel bij de sleuteloverdracht, dan krijg je een boete van €170 (in 2020).  

Met een energielabel kunnen kopers en huurders eenvoudig zien of de woning energiezuinig is. Het label bestaat uit zeven klassen, van A (zuinig) tot en met G (niet zuinig).

Aanvragen tót 2021

Bij het aanvragen van het definitieve label moeten woningeigenaren een aantal relatief eenvoudige vragen beantwoorden. Deze antwoorden worden getoetst door een erkend deskundige. De aanvraag van het label gebeurt dus volledig online waarbij de antwoorden niet op waarheid getest kunnen worden.

Er kan gesjoemeld worden met de antwoorden, maar een koper zal het energielabel normaliter controleren. Een woning met energielabel A, kan bijvoorbeeld geen enkel glas en slechte isolatie hebben. De koper is zelf verantwoordelijk voor de controle van het definitieve label.

Verandering per 2021

Minister Ollongren heeft een plan ingediend waarbij een deskundige vanaf 2021 naar de woning moet komen om het energielabel te bepalen. Het aanvragen van het label vindt dan niet meer volledig online plaats. De minister hoopt dat het bepalen van het label hierdoor nauwkeuriger gaat.

Het bezoek van de deskundige verklaar direct de prijsstijging. Wanneer een deskundige langs moet komen, kost dit meer tijd dan wanneer alles digitaal verloopt. En tijd is geld.

Vereniging Eigen Huis noemt het onbegrijpelijk. Het energielabel en de waarde hiervan blijft namelijk hetzelfde. De woningeigenaar krijgt bijvoorbeeld geen aanvullend advies over het energiezuiniger maken van de woning. Voor de woningeigenaar heeft het nieuwe label dus geen voordelen.

Wat kan je nu het beste doen?

Een definitief energielabel is tien jaar geldig. Verkoop of verhuur je jouw woning in de aankomende tien jaar, dan bespaar je dus een hoop geld. Het is daarom aan te raden om dit jaar nog een energielabel aan te vragen! Het aanvragen van het definitief energielabel kan hier. Het aanvragen van een energielabel laat direct zien of je de woning nog kan verduurzamen. Het zegt alleen niet hoe.

Meer informatie over de voordelen van het verduurzamen je woning, vind je hier. Wil je hier liever over sparren met een van onze hypotheekexperts? Plan dan nu een vrijblijvende belafspraak in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *