Nibud wil hogere hypotheek bij studieschuld

Leestijd: 2 minuten

Wil jij graag een woning kopen, maar vormt je studieschuld een blokkade? Je bent niet de enige. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wil dat dit verandert en komt met een voorstel dat starters met een studieschuld een kans op een grotere hypotheek moet geven.

Het vormt voor veel starters een belemmering: een hoge studieschuld waardoor de maximale hypotheek een stuk lager uitvalt dan gehoopt. Als het aan het Nibud ligt komen er voor deze doelgroep binnenkort meer mogelijkheden. Daarom presenteerde de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) namens het instituut deze week het adviesrapport Het meewegen van de studielening bij hypotheekaanvragen aan de Tweede Kamer.

Verlaging factor

In het rapport stelt het Nibud voor om een studieschuld iets minder zwaar mee te laten wegen bij het aanvragen van een hypotheek. Het advies is om de factor waarmee een studieschuld meeweegt bij een hypotheekaanvraag te verlagen. De huidige factor is in 2014 vastgesteld door hypotheekverstrekkers. De afgelopen jaren is deze factor gelijk gebleven ook al is de rentestand flink gedaald.

Hogere hypotheek

Het klinkt misschien wat abstract, maar het betekent in de praktijk dat mensen met een studieschuld straks een hypotheek kunnen krijgen die duizenden euro’s hoger ligt dan nu het geval is. Volgens berekeningen van Nibud kan iemand met een studieschuld van 10.000 euro straks zo’n 3.000 euro meer lenen. Voor iemand met een studieschuld van 25.000 euro kan de extra ruimte zelfs oplopen tot 8.000 euro.

Volgens het Nibud leidt dit tot niet tot overkreditering. De maandlasten zouden ook bij een hogere hypotheek nog steeds verantwoord zijn.

Aflossing studieschuld

Bij het bepalen van de maximale hypotheek kijken hypotheekverstrekkers altijd naar de aanvankelijke schuld. Dit bedrag, de hoofdsom, blijft ook in de nieuwe situatie het uitgangspunt. Het bedrag waarmee de studieschuld maandelijks wordt afgelost is immers opgebouwd uit gelijkwaardige termijnen. Het maandelijkse aflosbedrag blijft dus hetzelfde, ook wanneer de resterende studieschuld daalt. Dit maandbedrag is zo berekend dat de lening in 15 jaar (oude stelsel) of 35 jaar (nieuwe stelsel) is afbetaald. Kies je er voor om extra af te lossen op je studieschuld? Dan is het wel mogelijk om een herberekening te laten doen.

Registratie schuld

De studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR. De schuld is immers bij DUO geregistreerd en de hypotheekverstrekker of -adviseur kan met medewerking van de hypotheekaanvrager deze gegevens opvragen. Het is niet verplicht om een studieschuld bij de hypotheekaanvraag te vermelden, maar dit wordt wel ten alle tijde nadrukkelijk geadviseerd.

Wil jij weten wat jouw maximale hypotheek is? Bereken het op hypotheek24.nl of plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze adviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *