Geen hypotheek met studieschuld… Klopt dat?

Leestijd: 3 minuten

Heb jij gestudeerd of ben je nog aan het studeren? Grote kans dat jij een studieschuld hebt. Met alle verhalen in de media kun je een hypotheek met studieschuld wel op je buik schrijven..

Dat valt best mee. Er zijn wel mogelijkheden! Bekijk hier welke regels voor jou gelden en wat je kunt doen. 

Hypotheek met studieschuld

Hoe werkt het met een hypotheek en je studieschuld?

Een studieschuld en toch een hypotheek aanvragen? Dat is niet onmogelijk. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je mínder kunt lenen als je een studieschuld hebt. Hoe hoger de schuld, hoe meer invloed het heeft op je maximale hypotheek.

Je kunt bij Hypotheek24.nl in de online tool invullen hoeveel studieschuld jij hebt. Wij maken dan een schatting van wat je nog kunt lenen voor jouw woning.

Hoe wordt jouw maximale hypotheek berekend met studieschuld?

Om jouw maximale hypotheek met studieschuld  te berekenen wordt het startbedrag van de studieschuld meegenomen voor je maximale hypotheek. Dus ook al ben jij allang begonnen met afbetalen, de oorspronkelijke schuld wordt meegenomen.

Dit is best logisch. Banken kijken namelijk naar jouw maandlasten om te kijken wat je kunt betalen voor jouw hypotheeklasten. Je betaalt voor jouw studieschuld iedere maand hetzelfde aan aflossing. Dit bedrag wordt niet minder naarmate je meer hebt afgelost.

Voor 1 september 2015 gaan studeren?

Dan val jij in het oude leenstelsel. Er wordt gerekend met een last van 0,75 procent op het startbedrag van je schuld.

Stel je hebt een studieschuld van 10.000 euro, dan gaat de geldverstrekker uit van 0,75 procent van 10.000 euro. Je betaalt dan 75 euro per maand aan lasten. Als je een hypotheek kunt betalen van 600 euro in de maand, dan wordt deze verminderd met 75 euro. Je kunt dan nog maar een hypotheek afsluiten met lasten van 525 euro per maand. Je maximale hypotheek gaat er dus op achteruit. De vuistregel is dat je ongeveer 2x jouw studieschuld minder kunt lenen aan hypotheek. Bij een schuld van 10.000 euro kun je dus 20.000 euro minder aan hypotheek krijgen.

Na 1 september 2015 gaan studeren?

Sinds september 2015 gelden nieuwe regels voor wie gaat studeren. Je krijgt dan niet langer een basisbeurs als gift, maar dit geld leen je ook. Dat betaal je na je studie – met rente – terug. Waarschijnlijk gaat hier dus de gemiddelde studieschuld van omhoog.  De normen voor een hypotheek zijn daarom iets milder. Er wordt dan gerekend met 0,45 procent op het startbedrag van je schuld.

Wat kun je doen voor een hypotheek met studieschuld?

  • Je schuld helemaal afgelost hebben vóórdat je een hypotheek afsluit. Zo heeft de schuld helemaal geen invloed meer op je maximale hypotheek.
  • Je schuld verzwijgen:  die is namelijk niet bekend bij het Bureau Krediet Registratie. Dit wordt absoluut niet aangeraden. Als de hypotheekverstrekker er achterkomt dan kunnen ze de hypotheek terugvorderen, maar ook voor jezelf is dit niet handig. Je lasten voor de hypotheek worden nu namelijk gebaseerd op basis van jouw inkomen zonder schuld. De bank heeft er dan geen rekening mee gehouden dat je ook nog iedere maand lasten hebt voor je studieschuld. Je kunt dus flink in de knoei komen met je geld.
  • Een éxtra aflossing doen aan DUO (naast je maandelijkse terugbetaling). Dat hoeven geen duizenden euro’s te zijn, maar door de extra aflossing worden je maandlasten wel lager en kan de bank opnieuw gaan rekenen. Je maximale hypotheek kan hierdoor iets hoger uitvallen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *