Taxateurs waarderen huizen te hoog door huizenkopers

Leestijd: 2 minuten

Taxateurs waarderen huizen regelmatig te hoog, schrijft NOS. Ze taxeren huizen op een waarde die voor bijvoorbeeld de huizenkoper goed uitkomt, omdat ze dan een hypotheek kunnen krijgen van het bedrag dat ze geboden hebben. 

Taxatie

Waarom waarderen taxateurs te hoog?

Door de snel stijgende huizenprijzen is het moeilijker geworden om een huis op de juiste waarde te taxeren. Taxateurs taxeren de woning op basis van de kennis van de markt die ze hebben. Maar ook op basis van referentiepanden, dus andere huizen of panden in de straat die recent verkocht zijn.

Maar het komt vooral ook door de druk van de huizenkopers. Huizenprijzen stijgen de pan uit en je moet veel betalen voor leuke huizen. Huizenkopers bieden dus al snel boven de vraagprijs.

Stel je huis wordt getaxeerd op 200.000 euro en je hebt 220.000 euro geboden, dan moet je die overige 20.000 euro van eigen geld betalen. Je kunt immers maar 100 procent van de marktwaarde lenen van je woning. De huizenkopers hebben dus liever dat de taxateurs in hun rapport opnemen dat het huis 220.000 euro waard is. Dan kun je namelijk 220.000 euro aan hypotheek krijgen (als dat op basis van je inkomen ook haalbaar is).

Bereken wat jij maximaal kunt lenen >

Wat is het risico?

Het is natuurlijk fijn als het huis waar jij graag in wilt wonen hoger wordt getaxeerd. Je kunt dan namelijk meer bieden dan de vraagprijs en zo toch een lening krijgen voor het bedrag van de vraagprijs. Maar als je – na korte tijd – je huis weer wilt gaan verkopen dan zul je er minder voor krijgen dan dat je er voor betaald hebt. Je hebt dan zelfs kans dat je huis onder water staat. Je hebt dan meer schuld open staan voor je huidige hypotheek dan dat je voor de verkoop van je woning terug krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *