Wat moet ik weten over een bankgarantie?

Leestijd: 3 minuten

Bij de aankoop van je woning sluit je een koopovereenkomst. De koopsom wordt dan niet meteen voldaan, dit gebeurt pas bij het ondertekenen van de leveringsakte bij de notaris. De verkoper wilt natuurlijk wel zeker weten na het sluiten van de koopovereenkomst dat de koop doorgaat. Daarom betaal je een waarborgsom. In sommige gevallen kun je die waarborgsom niet zelf betalen, je hebt dan een bankgarantie nodig. Hoe werkt dit? 

bankgarantie

Wat is een waarborgsom?

Als je een woning koopt moet je 10 procent van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. Dit wordt de waarborgsom genoemd. Je kunt dat met eigen geld betalen, maar je kunt dat ook betalen met een bankgarantie. Als de koop doorgaat, wordt de waarborgsom in mindering gebracht op de totale koopsom. Als de koop niet doorgaat betaal je dit bedrag als boete als je geen beroep kunt doen op je ontbindende voorwaarden

Waarborgsom betalen met behulp van een bankgarantie?

Als je niet voldoende eigen geld hebt om de waarborgsom te betalen, dan kun je dit bedrag regelen via de bank middels een bankgarantie.

Wat kost een bankgarantie?

De bank rekent kosten voor een bankgarantie. Dit is 1 procent van het garantiebedrag. Het garantiebedrag is 10 procent van de hypotheeksom.

Voorbeeld:

Bij een hypotheeksom van 250.000 euro is het bedrag waarvoor de bank garant staat (het garantiebedrag) 25.000 euro. Een bankgarantie kost je dan 1 procent van de 25.000 euro, dus 250 euro.

Waarborgsom met eigen geld betalen?

Om geld te besparen kun je dus beter eigen financiële reserves gebruiken. De spaarrente die je krijgt op dit bedrag is ten slotte een stuk lager dan het bedrag dat je bespaart wanneer je de bankgarantie niet hoeft te betalen.

Mijn koop gaat toch niet door, en nu?

Je hebt wettelijk altijd drie dagen bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst. Wil jij na die drie dagen nog afzien van de koop? Dan betaal je die 10 procent waarborgsom als boete. Als je dit met eigen geld hebt betaald, dan wordt dit rechtstreeks naar de verkoper overgemaakt. Heb je dit met een bankgarantie betaald?Dan wordt de waarborgsom omgezet in een schuld.

Wanneer je een koopovereenkomst hebt afgesloten met ontbindende voorwaarden dan kun je met bepaalde voorwaarden na drie dagen alsnog kosteloos afzien van de koop.

Bekijk hier de belangrijkste ontbindende voorwaarden bij een koopovereenkomst.

Hoe regel ik een bankgarantie?

Als je via Hypotheek24.nl een hypotheek regelt, dan regelen wij helemaal gratis de bankgarantie voor jou. Je hoeft alleen dit formulier in te vullen, wij regelen de rest! Let op: we kunnen pas een bankgarantie voor je aanvragen als er een koopovereenkomst is getekend en je een renteaanbod hebt ontvangen en teruggestuurd.

Aanvraagformulier bankgarantie

Hier moet ik op letten bij het invullen

  1. Vul bij de ingangsdatum de uiterste datum in waarop de bankgarantie gesteld moet worden
  2. Vul bij de einddatum de datum in van passeren + 1 maand
  3. Betaal de éénmalige premie (1 procent van de waarborgsom)
  4. Vul het adres van de notaris waar je de koopovereenkomst hebt getekend goed is.

Check nog een keer of je echt alles hebt ingevuld. Pas bij een volledig ingevuld formulier kunnen wij de bankgarantie aanvragen.

Heb je alsnog vragen? Dan kun je ons altijd bellen.

Hypotheek nog niet aangevraagd?

Heb jij je hypotheek nog niet aangevraagd? Bekijk dan direct wat de mogelijkheden zijn bij Hypotheek24.nl. Je regelt je hypotheek al vanaf 650 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *