Overdrachtsbelasting per 1 april 2021, hoe werkt het?

Leestijd: 2 minuten

Om starters te helpen met het kopen van de woning, heeft de regering vorig jaar besloten om de overdrachtsbelasting in sommige gevallen af te schaffen. Daarom is in 2021 de overdrachtsbelasting voor jonge kopers tot 35 jaar afgeschaft. Vanaf 1 april geldt er ook een maximale koopsom van 400.000 euro. Maar hoe werkt deze regeling precies? We krijgen er veel vragen over. We nemen je mee door de meest gestelde vragen.

Wat is er veranderd?

Per 1 april jl. gelden er 3 aparte tarieven voor de overdrachtsbelasting, namelijk:

  • Regulier tarief: alle kopers die een woning kopen voor eigen bewoning betalen een tarief van 2%, met uitzondering van de starters vrijstelling;
  • Beleggers tarief: alle kopers die een woning kopen, maar er niet zelf in gaan wonen, betalen een tarief van 8%;
  • Starters vrijstelling: Kopers tot 35 jaar, die nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze vrijstelling én een woning van maximaal € 400.000,00 kopen, betalen geen overdrachtsbelasting.

Om aan te tonen dat je zelf in de woning gaat wonen (nodig voor het reguliere tarief van 2% én de startersvrijstelling), moeten de kopers zich inschrijven bij de gemeente. Er geldt maar één woning als hoofdverblijf en hierdoor valt een tweede woning of vakantiehuis – ook als deze niet verhuurd wordt – standaard onder het 8% tarief.

Hoe werkt de starters vrijstelling?

Is de koper jonger dan 35 jaar? En maakt de koper voor het eerst gebruik van de startersvrijstelling? Dan kan een koper eenmalig een vrijstelling krijgen voor de overdrachtsbelasting. Hierbij mag de waarde van de woning niet hoger zijn dan € 400.000,00. Opvallend is dat je dus geen starter hoeft te zijn op de woningmarkt, maar dat je ook als doorstromer van de regeling gebruik kan maken.

Om gebruik te maken van de vrijstelling, moeten de kopers een zogenaamde “verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling” invullen. Dit gebeurt bij de notaris op het moment van aankopen.

Wat als één van de kopers 35 of ouder is?

Koop je met 2 personen een woning? En is één van jullie 35 of ouder? Dan kan je niet voor de hele koopsom gebruik maken van de vrijstelling.

De koper onder de 35 mag voor het gedeelte van de woning dat hij aankoopt (vaak 50%) gebruik maken van de vrijstelling. Voor het andere gedeelte van de woning moet 2% overdrachtsbelasting betaald worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het aankopen van een woning? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *