Overbieden, waar moet je op letten?

Leestijd: 3 minuten

In de eerste twee maanden van 2021, is er bij maar liefst 62% van de woningen overboden om de woning aan te kunnen kopen. Dit betekent dat er meer betaald is dan de vraagprijs van de woning was. De kans is dus groot dat ook jij moet overbieden, als je overweegt een woning te kopen. Waar moet je op letten bij overbieden? We leggen het je uit.

Project Koningskwartier in Zevenhuizen

Weet wat je kan lenen

Om goed de huizenjacht in te gaan, raden wij aan om eerst goed na te gaan wat je precies kan lenen. Vraag een werkgeversverklaring op bij je werkgever én plan een gratis kennismakingsgesprek in bij Hypotheek24. We helpen je met te bepalen wat jij maximaal kan lenen.

Wees er snel bij

Voor een woning worden vaak maximaal 25 afspraken ingepland, terwijl er vaak 50 geïnteresseerden of meer zijn. Zorg er dus voor dat jij er op tijd bij bent. Hiervoor kan je de volgende tips gebruiken:

  • Volg de social media accounts van de makelaars in de buurt. Een woning staat hier vaak al eerder op dan op Funda;
  • Zet op Funda de alerts aan voor je zoekopdracht. Zo krijg je elke ochtend direct bericht als er een nieuwe woning beschikbaar is;
  • Schakel een aankoopmakelaar in. Makelaars hebben onderling veel contact en weten vaak al eerder dat er een nieuwe woning op de markt komt.

Kijk van te voren wat de woning waard zou kunnen zijn

Voordat je naar de woning gaat, is het goed om te weten wat vergelijkbare woningen in de buurt hebben opgebracht. Zo weet je beter wat een realistisch bod zou kunnen zijn. Je kan dit doen op de volgende manieren:

  • Ben je overboden? Check dan altijd bij de makelaar of ze je willen vertellen voor welk bedrag de woning is weggegaan. Hou dit vervolgens goed bij;
  • Er zijn verschillende manieren om op internet van te voren een goed beeld van de marktwaarde te krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar Walter Living. Hier kan je per woning een rapport aanvragen zodat je goed weet wat een woning waard is;
  • Ook hier kan een aankoopmakelaar weer helpen. De makelaar weet de waarde van een woning vaak goed in te schatten en kan je vertellen wat een verantwoord bod is.

Let op: je maximale hypotheek wordt niet alleen bepaald door je inkomen, maar ook door de waarde van de woning. Je kan maximaal 100% van de getaxeerde marktwaarde lenen. Is de marktwaarde lager dan jouw bod? Dan heb je voor het verschil eigen middelen nodig. Dat kan bijvoorbeeld met spaargeld of een schenking.

Zorg voor de gunfactor

Je wil ervoor zorgen dat de verkopers jouw de woning gunnen. Dit is natuurlijk een lastige factor, maar zorg er in ieder geval voor dat je altijd op tijd komt. Kan je toch niet? Bel dan af.

Een persoonlijke brief toevoegen aan je bod met waarom jij graag in deze woning zou willen gaan wonen en hoe je de toekomst daar voor je ziet, kan zeker bij particuliere verkopers goed werken!

Meer weten?

Wil je meer weten over het aankopen van een woning? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *