De desktop taxatie: wat is dat?

Leestijd: 3 minuten

Per 1 juli wijzigen de regels voor het aantonen van de marktwaarde van je woning bij het afsluiten van een hypotheek. Zo is het niet meer mogelijk om puur alleen de WOZ waarde of een Calcasa waarde te gebruiken als je minder dan 90% van de woningwaarde leent, maar zal je de zogenaamde desktop taxatie moeten aanleveren. Wat houdt dat in? We leggen het uit.

Wat verandert er per 1 juli 2021?

Op dit moment is het toegestaan voor geldverstrekkers om bij een hypotheek van lager dan 90% van de marktwaarde gebruik te maken van de WOZ waarde of de Calcasa waarde. Dit zijn allebei modelmatige waardebepalingen waar geen taxateur naar kijkt. Niet alle geldverstrekkers staan dit toe en sommige vragen alsnog een volledige taxatie. Ook bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een volledige taxatie verplicht.

De Europese Banken Autoriteit (EBA) heeft deze regels aangescherpt en per 1 juli 2021 mag een geldverstrekker alleen nog een hypotheek verstrekken op basis van een marktwaarde die door een taxateur is gecontroleerd. Dit komt in de praktijk op 2 verschillende taxaties neer:

  1. De fysieke taxatie
  2. De desktop taxatie

De fysieke taxatie

De fysieke taxatie is de taxatie zoals we deze nu al kennen, waar een taxateur een bezoek aan de woning brengt en op basis hiervan een volledig taxatierapport uitbrengt. Bij het gebruik van een fysieke taxatie, kan de klant tot 100% van de woningwaarde lenen. Ook zal deze altijd gebruikt moeten worden als er sprake is van een verbouwing die meegefinancierd moet worden. De taxateur beoordeelt dan namelijk wat de woning waard is voor én na de verbouwing. Voor een fysieke taxatie ben je al snel € 450,00 kwijt.

De desktop taxatie

Bij de hybride taxatie, door de makelaarsbranche de Bureauwaardering genoemd, stelt een taxateur op basis van modelmatige waardebepaling de waarde vast. Dit doet hij zonder de woning daadwerkelijk te zien. Deze vorm van taxatie kan alleen gebruikt worden bij financieringen tot 90% van de marktwaarde en is ook niet bruikbaar bij alle type onderpanden. De doelstelling is dat je deze Bureauwaardering maximaal 8 werkuren na ontvangst van de aanvraag ontvangt. Wat de Bureauwaardering gaat kosten is nog niet bekend, maar deze kosten zullen lager liggen dan die van een fysieke taxatie.

Let op: een geldverstrekker kan ervoor kiezen alleen gebruik te maken van fysieke taxaties. Ze hoeven dus niet akkoord te gaan met een hybride taxatie.

Nieuw: een NHG hypotheek zonder fysieke taxatie

De regels van NHG wijzigen ook per 1 juli 2021 en hierin is ook het gebruik van de desktop taxatie goedgekeurd! Vanaf 1 juli 2021 kunnen we op de website van NHG terugvinden welke vormen hiervan zijn goedgekeurd. Je kan deze alleen gebruiken als de lening lager is dan 90% van de marktwaarde.

In de volgende situaties is het niet mogelijk om gebruik te maken van een desktop taxatie én NHG:

  1. Als je een verbouwing wilt meefinancieren en daarvoor een marktwaarde na verbouwing nodig hebt;
  2. Als je gebruik wilt maken van energiebesparende voorzieningen of een energiebespaarbudget.

Let op: een geldverstrekker mag strenger zijn dan NHG én hoeft dus bij een aanvraag met NHG niet standaard de desktop taxatie te accepteren.

Meer weten?

Wil je meer weten over de desktop taxatie? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *