Het energiebespaarbudget: makkelijk verduurzamen van je woning.

Leestijd: 3 minuten

Om het verduurzamen van je woning nog makkelijker te maken, is het energiebespaarbudget (EBB) geïntroduceerd. Een eenvoudige manier om in je hypotheek een stukje mee te financieren voor energiebesparende voorzieningen. Hoe werkt dit? We leggen het je uit.

Verduurzamen van je woning

Steeds meer mensen zijn actief aan de slag met het verduurzamen van hun woning, door bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Hiermee breng je niet alleen je energierekening omlaag, maar verhoog je ook het wooncomfort van je woning. Tenslotte draag je ook je steentje bij aan het oplossen van de klimaatproblemen. Alleen maar voordelen dus.

Om dit te kunnen betalen, kiezen veel mensen ervoor om dit mee te financieren in hun hypotheek. Dit is voordelig omdat de actuele rente heel laag is en je meer kan lenen als het voor energiebesparende voorzieningen is, zowel op inkomen als op basis van de marktwaarde.

Meer lenen op inkomen én marktwaarde?

Financier je een stukje energiebesparende voorzieningen mee in je hypotheek? Dan kan je vaak meer lenen dan zonder dit. De reden hiervoor is dat je energierekening lager wordt en je hierdoor meer ruimte hebt om meer aan je hypotheek te betalen. Er gelden twee uitzonderingen:

  1. Op basis van je inkomen kan je € 9.000,00 meer lenen dan zonder energiebesparende voorzieningen.
  2. Op basis van de marktwaarde van de woning mag je maximaal 106% van de marktwaarde lenen, in plaats van de reguliere 100%

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet het gezamenlijke inkomen minimaal € 33.000,00 zijn. Ook moet het bedrag wat je extra kan lenen door deze verruimingen volledig besteed worden aan energiebesparende voorzieningen. Je kan de verruiming boven 100% marktwaarde bijvoorbeeld dus niet gebruiken om je kosten koper mee te betalen.

Hoe werkt het meefinancieren van energiebesparende voorzieningen?

Voor het meefinancieren zijn twee manieren mogelijk, namelijk:

  1. Energiebesparende voorzieningen vooraf gespecificeerd
  2. Energiebespaarbudget

Bij optie 1 geef je aan je taxateur aan welke energiebesparende voorzieningen je wilt treffen. De taxateur neemt dit bedrag dan op in het taxatierapport. In je hypotheek krijg je een bouwdepot voor dit bedrag. Je moet in deze optie dus vooraf weten wat je ongeveer wilt gaan doen.

Bij optie 2 blijven de energiebesparende voorzieningen buiten het taxatierapport. Dit heeft als voordeel dat je later in het proces kan bedenken wat je precies wilt gaan doen en je in het aankoopproces hier niet mee bezig hoeft te zijn.

Hoe werkt het energiebespaarbudget?

Bij het energiebespaarbudget wordt tot maximaal 6% van de waarde van de woning in een bouwdepot geplaatst. Dit deel van het bouwdepot kan je alleen gebruiken om energiebesparende voorzieningen mee te treffen. Je hoeft deze niet te specificeren op moment van aanvraag, dus je kan hier rustig later naar kijken.

Er zijn een aantal online tools beschikbaar om een indicatie te krijgen van wat je ongeveer nodig hebt én wat je daarmee kan besparen, zoals de Energiebespaarders en HomeQgo. Dat bedrag kan je in het energiebespaarbudget zetten met een maximum van 6% van de waarde van de woning. Als je vervolgens verhuisd bent, kan je ervoor kiezen om een energieadviseur langs te laten komen. Die maakt dan samen met jou een plan voor het verduurzamen. Deze kosten declareer je tenslotte uit je Energiebespaarbudget. Makkelijk niet? Onze adviseur helpt je hier uiteraard graag bij.

Meer weten?

Wil je meer weten over het energiebespaarbudget? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *