Moet ik mijn woning laten taxeren? dit verandert er binnenkort

Leestijd: 2 minuten

Onze klanten vragen ons vaak: moet ik een taxatie aanleveren? Nee dit is niet altijd nodig, is nu nog het antwoord! Breng je veel spaargeld of overwaarde in bij de aankoop van een woning. Of ga je je hypotheek oversluiten en heb je flink wat overwaarde? In deze gevallen is het aanleveren van een modeltaxatie (Calcasa) vaak voldoende. Door nieuwe Europese richtlijnen is dit helaas vanaf volgend jaar niet meer mogelijk.

Wanneer kun je gebruik maken van een modeltaxatie?
Op dit moment kun je bij veel geldverstrekkers gebruik maken van een modeltaxatie als je minder dan 90% van de modelwaarde leent. Een modeltaxatie kost slechts 30 euro en hiermee bespaar je al snel 400 tot 500 euro bij het afsluiten van je hypotheek.

Als we kijken naar de woningmarkt, sluit ruim twee derde van de starters in Nederland een hypotheek boven 90% van de marktwaarde af. Daarnaast maken zij vaak gebruik van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waarbij een uitgebreide taxatie verplicht is. Veel starters kunnen dus nu al geen gebruik maken van een modeltaxatie.

Wat gaat er veranderen?
De Europese Banken Autoriteit (EBA) heeft een nieuwe richtlijn gepubliceerd. Hierdoor gaat vanaf juni 2021 bovenstaande regel veranderen en wordt in alle situaties bij het afsluiten van een hypotheek een taxatie verplicht. Ook bij het wijzigen van een hypotheek, bijvoorbeeld het aanpassen van de rente, wordt een taxatie verplicht. Voor veel mensen is dit een vervelende wijziging, omdat ze hierdoor onnodig op kosten worden gejaagd.

Is het al zeker dat dit doorgaat voor Nederland?
De Nederlandse regering is niet enthousiast over het verbieden van modeltaxaties. Zo heeft minister Hoekstra eerder aan de Tweede Kamer aangegeven dat hij zeker voordeel ziet in het gebruik van modeltaxaties, zolang hier maar goede regelgeving voor is.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nog tot eind deze week de tijd om aan de EBA een uitzonderingsposities voor Nederland aan te vragen. Het lijkt er vooralsnog op dat ze niet van plan zijn om dit te gaan doen.

Zitten er ook voordelen aan een uitgebreide taxatie?
Een modeltaxatie is niet in alle gevallen de beste keuze. Zo valt de marktwaarde bij een modeltaxatie vaak lager uit dan bij een normale taxatie. Aangezien de rente van je hypotheek gebaseerd is op je marktwaarde, zou dit kunnen leiden tot een hogere rente.

Daarnaast kijkt een taxateur ook naar je eventuele verbouwingsplannen en of die daadwerkelijk waarde zouden kunnen toevoegen aan je woning. Hiervoor geef je een zo concreet mogelijk ingevulde verbouwspecificatie mee aan je taxateur. Snel en voordelig laten taxeren? Klik hier voor meer informatie over de taxatieservice van Hypotheek24.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *