Kwart Nederlanders ontevreden met koopwoning

Leestijd: 2 minuten

Het is moeilijker dan ooit tevoren om een koopwoning te vinden. Dus wie er tóch in slaagt om een woning te kopen mag zich in de handjes knijpen, althans dat zou je denken. Toch blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl dat maar liefst een kwart van de Nederlandse ontevreden is over hun koopwoning.

De huizenmarkt is – op zijn zachtst gezegd – uitdagend te noemen op het moment. Het aanbod is schaars en als resultaat liggen de koopprijzen uitzonderlijk hoog. Een koopwoning die voor de vraagprijs verkocht wordt is tegenwoordig zeldzamer dan een eenhoorn en een flinke overbieding lijkt de normaalste zaak van de wereld.

Ontevreden

Wie in deze situatie toch een koophuis weet te bemachtigen is een regelrechte geluksvogel. Toch voelt dat niet altijd zo. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat ze niet blij zijn met hun koopwoning. Met name vrouwen tussen de 30 en 50 jaar geven aan dat hun huidige woning niet bij hun woonwensen aansluit.

Eén op de tien woningeigenaren geeft aan dat de woning beter voldoet aan de wensen van de partner, dan aan de eigen wensen.

Overbieden

Daarnaast speelt de koopprijs ook een grote rol bij de ontevredenheid. Wegens de krapte op de woningmarkt is de kans groot dat een woning naar een hogere bieder gaat. Daarom besluiten veel mensen te overbieden. Ook wanneer de woning misschien niet helemaal aan hun wensen voldoet.

Te veel betaald

Die forse huizenprijzen zijn een flinke aanslag op de portemonnee. Van de ruim duizend ondervraagden gaf 10% aan dat ze achteraf gezien te veel hadden betaald voor hun koopwoning.

Met name in Drenthe hebben woningeigenaren spijt van het bedrag dat voor hun woning hebben neergelegd. Maar liefst 21% van de Drenten vindt dat hij te diep in de buidel heeft moeten tasten. De ontevreden Drenten worden op de voet gevolgd door inwoners van Zuid-Holland (19%) en Noord-Holland (13%). Groningers (5%) zijn daarentegen een stuk meer tevreden over de aankoopprijs van hun huis.

Koopwoning en relatie

Het kopen van een woning heeft ook een grote invloed op de relatie. Zo’n 9% van de mannen en 5% van de vrouwen geeft aan dat de gezamenlijke koopwoning de voornaamste reden is dat zij nog steeds bij hun partner zijn. Dit percentage ligt bij mannen tot 40 jaar maar liefst rond de 15%.

Vrouwen zien een gezamenlijke koopwoning minder snel als een obstakel om de relatie te verbreken. Zij voorzien echter wel grotere problemen wanneer het aankomt op het betalen van de hypotheek wanneer de relatie geen stand houdt. De hypotheek is berekend op basis van het gezamenlijk inkomen. De financiële situatie – en de daaruit voortstromende financiële draagkracht – veranderen vaak drastisch wanneer de relatie wordt beëindigd. Bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar verwacht ruim de helft van de ondervraagden dat dit tot moeilijkheden leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *