Starters slaan slag tijdens corona crisis

Leestijd: 2 minuten

De afgelopen jaren leek het haast onmogelijk om als starter een woning te vinden. De huizenprijzen stegen tot ongekende hoogte en het aantal kapers op de kust was groot. De afgelopen maanden kwam hier verandering in. Ineens kregen starters toch een kans. Zet deze trend door of gaat het om een momentopname?

In het tweede kwartaal van 2020, precies tijdens de lockdown, steeg het aantal starters dat een woning kocht ineens met 33,7 procent ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek. Onder jongeren tot 25 jaar ging het zelfs om een stijging van ruim 148 procent.

Minder concurrentie

Deze ontwikkeling lijkt een aantal verklaringen te hebben. De meest voor de hand liggende? Het aantal woningzoekenden nam drastisch af wegens de uitbraak van corona. Voor veel woningzoekenden bracht corona financiële onzekerheid met zich mee. Anderen besloten hun zoektocht simpelweg uit te stellen tot de rust weer terug gekeerd zou zijn. Tot slot waren er de expats en grote investeerders die zich ook (tijdelijk) terugtrokken van de woningmarkt.

Daarnaast kwam er ook nog eens – heel mondjesmaat, maar toch – een groter aantal woningen beschikbaar dan in de afgelopen jaren. Het resultaat: meer speelruimte voor starters.

‘Opmerkelijk’

Deskundigen van ABN Amro beamen de ontwikkelingen, maar plaatsen ook een kanttekening bij de situatie. Volgens hen is de stijging ‘opmerkelijk’. Starters staan vaak aan het begin van hun carrière. Dit betekent dat een groot deel nog geen vast contract heeft en dat starters vaak het meest recent in dienst zijn getreden ten opzichte van hun collega’s.

Economische crisis

Wanneer de economie een klap te verduren krijgt en bedrijven moeten bezuinigen, zijn het dus ook vaak de starters die als eerste hun biezen moeten pakken. In het huidige klimaat lijkt een flinke economische klap haast onvermijdbaar. Sterker nog, in een fors aantal sectoren zijn de gevolgen al sterk zichtbaar. En zonder baan een woning kopen, dat is bijna onmogelijk.

Starters profiteren

Wat er op de woningmarkt gaat gebeuren? Het blijft voorlopig nog even koffiedik kijken. En de starters? Die blijven voorlopig nog even van de speelruimte profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *