Zo voorkom je een inbraak tijdens je vakantie

Leestijd: 3 minuten

Nederland heeft vakantie. Veel mensen gaan een dagje weg of knijpen er toch nog even tussenuit voor een wat langere vakantie. Heerlijk, maar let wel op hoe je jouw woning achterlaat. Met onze handige tips kun je met een gerust hart op pad.

‘Hallo, is daar iemand?’

Het wordt keer op keer herhaald, en niet zonder reden! Het is heel belangrijk dat je huis er te alle tijde bewoond uitziet. Een (tijdelijk) onbewoond huis is de ultieme wens van inbrekers.

Zet je lampen op een tijdschakelaar, laat wat bordjes en kopjes achter op het aanrecht en laat wat tijdschriften, kranten en speelgoed slingeren. Zo lijkt het altijd alsof er iemand thuis is.

Beter een goede buur…

Laat je buren weten dat je op vakantie gaat en vraag ze om een oogje in het zeil te houden. Zien ze iets ongebruikelijks dan kunnen ze meteen aan de bel trekken. Nog slimmer? Geef ze een sleutel zodat ze in geval van nood de woning binnen kunnen.

Vraag de buren ook meteen om de post op te rapen. Ook werkt het goed als zij de gordijnen af en toe open en dicht doen, of hun auto soms bij jou op de oprit parkeren.

Maak het ze niet te makkelijk

Je kunt een inbraak nooit 100% voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je het inbrekers niet te makkelijk maakt. Zorg er voor dat je alle ramen en deuren goed sluit en – waar mogelijk – op slot draait. Denk hierbij aan kleine raampjes in het toilet, op zolder etc.

Daarnaast is het verstandig om ladders, containers en rondslingerend gereedschap op te ruimen. Zo kunnen ze dit niet gebruiken om bij je binnen te komen.

Verstopt

Heb je standaard een extra sleutel verstopt bij de deur, dan moet je deze uiteraard even opbergen. Dit is ook verstandig in verband met de verzekering: komt een inbreker binnen mét een sleutel, dan wordt dit niet gezien als een inbraak, maar als insluiping. De kans is dan groot dat de gelopen schade niet vergoed wordt.

Inbrekers willen graag binnen een paar minuten weer buiten staan en kiezen daarom voor een snelle buit. Leg je waardevolle bezittingen dus niet in het zicht, maar berg ze goed op. Leg ze bijvoorbeeld in een kluis of in een kast die op slot kan. Vaak nemen inbrekers hier niet de tijd en moeite voor.

In de spotlights

Is iemand toch van plan om in te breken? Zorg dan dat ze gezien worden! Zorg er bijvoorbeeld voor dat eventuele struiken gesnoeid zijn en plaats verlichting die op basis van een bewegingssensor werkt. Wil je nog net wat meer zekerheid? Dan is een beveiligingssysteem een goed idee!

Vakantie selfie! Of toch niet?

Heb jij een openbaar account op sociale media zoals Facebook, Instagram of TikTok? Pas dan op met wat je plaatst! Die zomerse strandselfie is heel leuk, maar zo weet iedereen wel meteen dat je niet thuis bent.

Let er ook op dat je de auto of caravan niet al dagen van te voren op de oprit hebt staan terwijl je alles inpakt. Zo laat je iedereen weten dat je op vakantie gaat.

Wil jij deze vakantie jouw hypotheek regelen? Dat kan! Bij Hypotheek24 zitten we gewoon voor je klaar. Bereken jouw maximale hypotheek gewoon op de camping of plan een gratis belafspraak met een van onze adviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *