Van aardgasvrij naar aardgasblij?

Leestijd: 3 minuten

We worden steeds meer geconfronteerd met de overstap naar aardgasvrij wonen. Maar zijn we in de praktijk eigenlijk al bezig met deze overstap? Je zou denken dat door het kabinetsbeleid wat erop gericht is om stapsgewijs huizen aardgasvrij te maken, het aantal verkochte cv-ketels zou dalen. Echter is dit nog helemaal niet het geval!

Meer cv-ketels verkocht

Sinds 2016 neemt het aantal verkochte cv-ketels gestaag toe, met 2019 als uitschieter. In dat jaar zijn er maar liefst 450.000 cv-ketels verkocht. Waar het wringt tussen het kabinetsbeleid en de grote toename in cv-ketels is dat alle mensen die nu een nieuwe ketel hebben aangeschaft, er nog 15 jaar aan vast zitten. In Nederland is op dit moment 91% van alle 8 miljoen huizen aangesloten op aardgas. Het kabinet wil in 2030 dit aantal hebben verlaagd naar 1.5 miljoen huizen. Wie dus nu een huis koopt doet zichzelf er goed aan om naar de alternatieven te kijken voor een cv-ketel.

Een goed alternatief

Mocht je jezelf al hebben ingelezen in de alternatieven voor aardgasvrij wonen dan weet je dat het nauwelijks haalbaar is om deze duurzame investering terug te verdienen. Mocht jij je hierbij aangesproken voelen dan is het wel gunstig om eens te kijken naar een warmtepomp. In 2018 steeg de verkoop van warmtepompen met 25%. Een andere duurzame optie is een hybride warmtepomp. Deze installatie bestaat uit een warmtepomp in combinatie met een hr-ketel, die alleen op koude dagen je huis verwarmt. Het is natuurlijk een grote stap om de hele centrale verwarming van je huis onder handen te nemen. Probeer eens te beginnen in je keuken. Het blijkt dat de transitie naar aardgasvrij in de keuken veel sneller verloopt. Wanneer je een nieuwe keuken inricht, kies dan voor een elektrische kookplaat met name inductie. In 2019 koos maar liefst 82 procent hiervoor.

Duurzaam is duur?

Een andere reden voor de lastige overstap naar duurzaam wonen is het feit dat cv-ketels nou eenmaal efficiënt zijn. Het vervangen ervan kost over het algemeen veel geld en tijd. Daarnaast is het weghalen van gasleidingen lastig en permanent. Dit is voor veel mensen een showstopper en de reden om de stap niet te maken. Als jij in deze categorie valt en geen afscheid kunt nemen van je vertrouwde cv-ketel is er nog goed nieuws. Techniek Nederland, de brancheorganisaties van installateurs, is van mening dat de stijgende verkoop van cv-ketels prima hand in hand kan gaan met de nieuwe verduurzamingsmaatregelen. Het is namelijk zo dat een nieuwe cv-ketel veel zuiniger is dan een verouderde. Dat is natuurlijk meer dan logisch. Een aanrader is dan ook om een combinatie te nemen van een cv-ketel met een hybride warmtepomp. Dit is een steeds populairdere keuze in Nederland. Volgens de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) is een hybride verwarmingssysteem dé opvolger van de cv-ketel. Dit is zeker het geval in combinatie met energiebesparende maatregelen en de opkomst van groen gas of waterstof.

De overstap naar aardgasvrij wonen blijft een lastig stap maar uiteindelijk zullen we er ooit aan moeten geloven. Het is namelijk zo dat het kabinet geleidelijk een belastingverhoging van aardgas wil gaan invoeren. Deze verhoging zal uitlopen op 10 cent per kuub. Echter is deze verhoging volgens het Planbureau voor de leefomgeving te laag om mensen in een doorsnee rijtjeshuis te doen overtuigen van een duurzamer alternatief voor de cv-ketel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *