Biedlogboek oplossing voor eerlijke woningmarkt?

Leestijd: 2 minuten

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft vandaag in een kamerbrief een aantal maatregelen aangekondigd die de woningmarkt eerlijker en transparanter moet maken. De meest opvallende: een biedlogboek. We leggen je uit wat dit is en welke andere maatregelen de minister voorstelt.

Wat is een biedlogboek?

In een biedlogboek zouden alle biedingen geautomatiseerd vastgelegd worden door de verkopend makelaar. Hierdoor kunnen zowel de verkoper als een potentiele koper controleren hoe het biedingsproces is verlopen. De identiteit van de bieders wordt hierbij wel beschermd.

De makelaar moet aan het eind van het biedingsproces het logboek aanbieden aan de verkoper en die kan op basis van het logboek besluiten naar welke bieder de woning gaat. De kans is hierdoor kleiner dat de woning naar een koper van een bevriende makelaar gaat. Ook kan je als bieder achteraf inzien hoe het proces is verlopen en weet je zeker dat het eerlijk is verlopen.

De afgelopen tijd is er al door de makelaars van de branchevereniging VBO geëxperimenteerd met het digitale logboek en de resultaten tot nu toe zijn uitstekend. Zo kunnen kopers tijdens het proces zien dat er ook andere biedingen worden gedaan, alleen niet hoe hoog deze biedingen zijn. Dit is prettig volgens de kopers die het proces met een ruime 8 beoordelen.

Verplicht ontbindende voorwaarden?

De minister wil verder nog het opnemen van ontbindende voorwaarden voor een financiering én voor een bouwkundige keuring verplicht maken in het proces. Zo is de kans op het vinden van een woning niet afhankelijk van hoeveel risico je wilt lopen. Om dit door te voeren, is er eerst een wetswijziging benodigd.

Tuchtrecht voor makelaars

Tenslotte wil de minister dat de makelaarssector, net zoals bijvoorbeeld de banken, een onafhankelijke tuchtrechter krijgen. De beroepscode van de makelaars laat op dit moment te veel ruimte voor eigen interpretatie, wat kan leiden tot niet-integer handelen. Een onafhankelijke tuchtrechter zou hierin uitspraken kunnen doen.

Vrijblijvend advies: maak een afspraak!

Wil je meer weten over bovenstaande onderwerpen of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of druk hier! Handig toch?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is WhatsApp-Image-2020-09-23-at-16.57.53-1.jpeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *