Wat zegt het coalitieakkoord over wonen & hypotheken?

Leestijd: 2 minuten

Het heeft even geduurd, maar het is zover. Het nieuwe kabinet Rutte 4 heeft haar coalitieakkoord gepresenteerd. Wij zoeken uit wat er over woningbouw en hypotheken in het coalitieakkoord staat.

Het coalitieakkoord is bekend!

Het coalitieakkoord is bekend en voor iedereen in te zien. “Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst”. Met betrekking tot woningen, komt er zoals verwacht het plan om elk jaar 100.000 woningen bij te gaan bouwen. Dit gaat onder begeleiding van een nieuwe minister voor wonen gebeuren. Ook zien we dat een studielening anders getoetst gaat worden bij een hypotheekaanvraag en dat de jubelton wordt afgeschaft.

Snel bijbouwen van meer woningen

  • Er gaan 100.000 woningen bijgebouwd worden per jaar, waarvan minimaal twee derde betaalbare huur- en koopwoningen moeten zijn. Hiervoor geldt de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (355.000 euro in 2022).
  • Het bouwen van sociale huurwoningen wordt mede gefaciliteerd door het afschaffen van de verhuurdersheffing, waardoor woningcorporaties meer geld overhouden om woningen te bouwen.
  • Er is speciale aandacht voor het bouwen van woningen voor starters, senioren en middeninkomens. Onder andere door meer ruimte te creëren voor alternatieve woonvormen (zoals tiny houses) en coöperatieve woonprojecten.
  • Een nieuwe minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening (VRO) gaat dit allemaal coördineren.
  • Er komt in de komende 10 jaar 7,5 miljard euro beschikbaar voor de goede ontsluiting van nieuwe woningen.

Regels op het gebied van hypotheken

  • Voor starters wordt bij het aanvragen van de hypotheek de actuele stand van de studieschuld bepalend en dus niet de oorspronkelijke schuld, zoals dat nu het geval is.
  • Voor senioren wordt het makkelijker om een deel van de overwaarde op te nemen.
  • De loan-to-value van 100% marktwaarde wordt gedurende deze kabinetsperiode niet aangepast.
  • De verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning, de zogenaamde jubelton, wordt afgeschaft. Hierdoor wordt het moeilijker voor ouders om hun kinderen te helpen met het kopen van een woning.

Gebeurt er ook iets met de hypotheekrenteaftrek?

Veel partijen hadden in hun programma plannen staan om de hypotheekrenteaftrek te gaan versoberen. We zien hier echter niks van terug in het coalitieakkoord. Het lijkt er dus op dat de huidige regels voor de hypotheekrenteaftrek in stand blijven.

Meer weten?

Je kan hiervoor een gratis oriëntatiegesprek met ons inplannen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is WhatsApp-Image-2020-09-23-at-16.57.53-1-300x300.jpeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *