Op Prinsjesdag is het bevestigd door het kabinet: per 1 januari 2021 betalen starters tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Hoe werkt de regeling en waar moet je op letten? Wij ontvangen hier veel vragen over en beantwoorden in deze blog de meest gestelde vragen!
Wat houdt de nieuwe regeling in?
Per 1 januari 2021 heb je 2 tarieven voor de overdrachtsbelasting:
- 2%: Het tarief voor het kopen van een woning waar je zelf in gaat wonen;
- 8%: Het tarief voor mensen die een tweede woning kopen waar ze niet zelf (permanent) in gaan wonen.
Naast deze 2 tarieven heb je ook nog een vrijstelling, wat betekent dat je géén overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Deze vrijstelling geldt voor mensen tót 35 jaar oud. Om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen, moet je permanent in de woning gaan wonen én mag je nog niet eerder gebruik gemaakt hebben van deze vrijstelling.
Daarnaast mag vanaf 1 april 2021 de koopsom van de woning niet hoger dan € 400.000,00 zijn. (toevoeging 9-11-2020)
In onderstaande illustratie van de overheid, wordt dit systeem nog een keer uitgelegd:
We hebben de afgelopen tijd veel vragen gehad over de nieuwe overdrachtsbelasting. We zetten de meest gestelde vragen (en antwoorden uiteraard) op een rijtje:
“Ik heb in 2020 een koopcontract getekend, maar ga pas in 2021 naar de notaris. Kan ik gebruik maken van de vrijstelling?”
Ja, dat kan! De datum dat je eigenaar wordt van de woning (ook wel de passeerdatum), is leidend voor de overdrachtsbelasting.
“Ik ben 34, maar mijn partner is 36. Kan ik dan toch nog gebruik maken van de vrijstelling?”
Ja, dat kan gedeeltelijk! Voor het gedeelte van de woning waar jij eigenaar van wordt (vaak 50%) , hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Voor het andere gedeelte betaal je het tarief van 2%.
“Ik ben jonger dan 35 maar heb al een woning. Kan ik bij het kopen van een nieuwe woning toch gebruik maken van de regeling?”
Ja, waar eerst gesproken werd over starters, lijkt het nu vooral een regeling te zijn voor de “jonge” koper. Alle kopers tot 35 jaar die nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling, kunnen nu gebruik maken van de vrijstelling. Zodra je eenmaal gebruik gemaakt hebt van de vrijstelling, is die “op” en kan je hem niet nog een keer inzetten.
“Ik ga mijn overdracht uitstellen naar 2021. Waar moet ik op letten?”
Als je je overdracht gaat uitstellen, let er dan op dat je hypotheekofferte lang genoeg geldig is. In sommige gevallen kan je er ook voor kiezen om de geldigheid van je offerte nog te verlengen.
Is je offerte die je al geaccepteerd hebt niet lang genoeg geldig en wil je deze nog annuleren. Dan kan het zijn dat je annuleringskosten moet betalen. Daarnaast zal je opnieuw bemiddelingskosten aan je tussenpersoon moeten betalen.
Ga je veel eigen middelen inbrengen of krijg je een hoge schenking van je ouders. Hou er dan rekening mee dat jij of je ouders nu wellicht meer belasting in box 3 moeten gaan betalen, omdat deze niet dit belastingjaar nog in de woning kunnen worden gestoken.
“Is dit alleen voor het kopen van een woning in 2021? Oftewel hoe lang loopt deze regeling?”
In de troonrede is aangegeven dat deze regeling de komende vijf jaar gaat gelden. Oftewel 2021 tot en met 2025.
Heb jij nog andere vragen?
Die horen we graag! Stuur ze ons op Twitter, Facebook, Instagram, chat, mail of telefoon. Je kan ook een gratis gesprek met ons inplannen om je mogelijkheden te bespreken!