NHG grens weer omhoog in 2021

Leestijd: 2 minuten

Vandaag werd bekend gemaakt dat de NHG grens in 2021 wederom omhoog gaat naar 325.000 euro. Dit betekent dat je dus een duurdere woning kunt kopen én nog steeds in aanmerking kan komen voor NHG. We nemen je mee hoe dit werkt én wat hier de voordelen van zijn.

Wat gaat er veranderen per 1 januari 2021?

Per 1 januari 2021 gaat de kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog naar 325.000 euro. Dit jaar is deze grens 310.000 euro. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, is deze grens maximaal 6% hoger, oftewel 344.500 euro.

De kosten voor NHG blijven dit jaar gelijk, oftewel 0,7%. Je betaalt deze kosten over het hypotheekbedrag.

Wanneer kom je in aanmerking voor de nieuwe normen?

Om in aanmerking te komen voor de nieuwe NHG normen, moet je je bindende offerte pas in 2021 ontvangen. Je hypotheek is dan dus ook pas rond in 2021.

Kies je ervoor om dit jaar al een koopakte te tekenen voor een woning tussen de 310.000 en 325.000 euro én wil je in aanmerking komen voor NHG? Zorg er dan voor dat je tot minimaal halverwege januari de tijd hebt om je financiering rond te krijgen (de zogenaamde ontbindende voorwaarden).

Wat zijn de voordelen van NHG

Een hypotheek met NHG is vaak voordelig als je relatief weinig eigen spaargeld inbrengt. Bij een hypotheek tot 65% van de marktwaarde is het vaak niet heel erg nuttig om NHG te kiezen.

Als je een hypotheek met NHG hebt, kan je van de volgende voordelen genieten:

  • Een lagere rente door de rentekorting die banken op een hypotheek met NHG geven. Deze korting kan oplopen tot 0,6% rentekorting per jaar;
  • Als je buiten jouw schuld om je woning gedwongen moet verkopen én alles er aan hebt gedaan om een eventuele restschuld te verlagen, kan NHG jouw restschuld kwijtschelden.

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG heb je wel extra kosten, de zogenaamde borgtochtprovisie. Deze kosten bedragen 0,7% van het hypotheekbedrag. Bespreek met je adviseur of jij deze kosten kan terugverdienen.

Wil je meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je meer weten over dit onderwerp? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.

Een gedachte over “NHG grens weer omhoog in 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *