Overlijdensrisicoverzekering te vaak vergeten?

Leestijd: 3 minuten

Stel jij en je partner hebben het huis van jullie dromen gevonden en je gaat hiervoor een hypotheek afsluiten. Dan denk je liever niet aan een overlijdensrisicoverzekering, begrijpelijk. Toch is het belangrijk voor nabestaanden dat ze goed achterblijven in het geval van overlijden. Want wat gebeurt er dan met het openstaande bedrag van jullie hypotheek?

Overlijdensrisicoverzekering?

Natuurlijk wil je voorkomen dat je nabestaanden in de financiële problemen komen bij overlijden. Het is dus logisch dat veel mensen hun nabestaanden willen beschermen tegen een mogelijke restschuld. Dit kan gebeuren in de vorm van een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Tegenwoordig verplichten veel banken het niet meer om een ORV te nemen bij het afsluiten van een hypotheek. Is het dan nog wel nodig om toch z’n verzekering af te sluiten?

Zorg voor later

Veel mensen kiezen er nog steeds voor om een ORV af te sluiten. Met een ORV komt na overlijden een bedrag beschikbaar. Dit wordt (vaak) afgelost op de hypotheekschuld. De hypotheekschuld is hierdoor lager en hierdoor kan de woning verkocht worden zonder restschuld. Met een klein verzekerd bedrag kan je als alleenstaande er vaak al voor zorgen dat je erfgenamen zonder schuld overblijven.

Wanneer je samen een huis hebt gekocht, is de ORV eigenlijk nog belangrijker. Een hypotheek wordt vaak afgesloten op basis van twee inkomens. Als één inkomen wegvalt door een overlijden wil je natuurlijk niet dat je partner de hypotheek niet meer kan betalen en moet verhuizen. Wanneer je in dit geval een ORV hebt, wordt een deel van de hypotheekschuld afgelost. De overblijvende schuld kan betaald worden op het inkomen van de achterblijvende partner en deze kan dus fijn in de woning blijven wonen.

Hoe werkt het precies?

Bij het afsluiten van een ORV heb je vaak de keuze uit drie verschillende vormen. De eerste vorm waar je uit kan kiezen is een annuïtair dalend kapitaal. Dit houdt in dat een bepaald percentage van het gehele bedrag jaarlijks afneemt. Een andere optie is een lineair dalend kapitaal. Dit lijkt op een annuïtaire ORV echter neemt het verzekerde bedrag ieder jaar af met dezelfde hoeveelheid. Als laatste kan je nog kiezen voor een ORV waarbij het te betalen bedrag gelijk blijft gedurende de gehele loopt van de verzekering. Kijk goed naar welke optie het beste bij jullie past.

Ook moet je nadenken wie je precies gaat verzekeren. Jezelf? Je partner? Of jullie beiden? Sluit je twee aparte polissen af of één polis op twee levens? Denk ook na over hoe hoog het bedrag is dat je wilt laten verzekeren en wat de looptijd is van de ORV.

Toch verplicht

Sommige hypotheekverstrekkers verplichten het afsluiten van een ORV. Via de volgende link kun je bekijken welke geldverstrekkers het verplichten en welke niet.

Het prijskaartje van een ORV verschilt ook per verzekeraar. Bij Hypotheek24.nl zijn de kosten voor het afsluiten van een ORV inbegrepen bij het hypotheekadvies, dat is mooi meegenomen! Daarnaast adviseren we je welk product het beste bij jou past!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak.

Direct vragen stellen over dit onderwerp? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp-contact: 06 12 68 22 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *