Prinsjesdag liveblog

Leestijd: 4 minuten

Welkom in ons liveblog over Prinsjesdag 2020. Wij houden je hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de kabinetsplannen voor 2021.

16.01: Prinsjesdag is weer voorbij en we gaan het liveblog sluiten. Mocht je vragen hebben, bel, mail of chat met ons!

15.03: Presentatie miljoennota door minister Hoekstra

Minister Hoekstra is zojuist begonnen met de presentatie van de miljoenennota. Een paar hoogtepunten:

  • Verlenging steunpakket tot halverwege volgend jaar: geld beschikbaar voor aanpassing van bedrijven of omscholing van medewerkers.
  • De lastenverlichting die vorig jaar al is afgesproken gaat door.
  • Er wordt 300 miljoen euro extra uitgetrokken om extra woningen te bouwen.
Den Haag, 15 september 2020. Prinsjesdag 2020. Minister van Financiën Wopke Hoekstra.

13.51: Zware economisch terugslag verwacht.

Alhoewel de regering de komende jaren volop gaat investeren, geeft de koning aan dat we ons wel schrap moeten zetten “voor de gevolgen van een zware economische terugslag”. De woningmarkt heeft tot nu toe geen last gehad van de coronacrisis, maar het is afwachten wat er gaat gebeuren..

13.35: Starters betalen de komende 5 jaar geen overdrachtsbelasting.

Het plan van de overheid voor de komende tijd is volop investeren! Een belangrijk onderdeel hiervan is de woningmarkt. Bouwprojecten worden naar voren gehaald en de overdrachtsbelasting voor starters vervalt voor de komende vijf jaar!

13.31: Derde pakket met focus op omscholing.

De koning geeft aan dat het derde pakket met coronamaatregelen vanaf 1 oktober in gaat. Deze duurt maar liefst 9 maanden. Naast een focus op het behoud van banen, komt er uitgebreid aandacht voor het omscholen en trainen van mensen. Zo kan iemand een overstap maken van de ene sector naar de ander.

13.25: Onzekerheid voor starters op de woningmarkt.

De koning kaart de onzekerheid voor jongeren aan op het gebied van wonen. Een beperkte beschikbaarheid van koopwoningen maakt het voor starters erg uitdagend om een woning te kopen. Bouwen dus!

13.15: Aankomst koning en koningin.

Den Haag, 15 september 2020. Foto Martijn Beekman/ Ministerie van Financiën

13.05: De troonrede gaat bijna beginnen.

De leden van de Staten Generaal zijn er klaar voor en we wachten op de koning en koningin om te arriveren. Dit jaar in een grotere ruimte dan normaal.

Deze trend zien we ook terug in de woningmarkt. Mensen zijn door corona meer thuis dan normaal en zoeken daardoor óf een grotere woning óf ze gaan hun bestaande woning verbouwen.

Wij zijn benieuwd naar de inhoud van de troonrede!

12.02: Uitzonderlijk warme Prinsjesdag.

Het is slechts 5 keer eerder sinds 1900 zo warm geweest op Prinsjesdag. Er worden vandaag extra investeringen verwacht om de klimaatdoelen van Parijs te gaan behalen. Maar wat kan je nou zelf direct doen?

Je kan als huiseigenaar zelf actie ondernemen door je woning te verduurzamen. Direct na aankoop van je woning of later door je woning te verbouwen. Met isolatie en zonnepanelen bereik je al snel veel effect!

We zien dat geldverstrekkers hier ook steeds meer op inspelen. Zo hebben we sinds vandaag een nieuwe geldverstrekker Woonnu waar je beloont wordt met rentekorting zodra je woning een beter energielabel krijgt. En wat helemaal mooi is, ze helpen je ook met gratis duurzaamheidsadvies om dit te bereiken.

11.04: Minister van Financiën Wopke Hoekstra tekent de miljoenennota.

Den Haag, 15 september 2020. Prinsjesdag 2020. © Ministerie van Financiën

10.09: Gaat er iets gebeuren met de hypotheekrenteaftrek in 2021?

Eind augustus kwam het Financieel Dagblad met het bericht dat onze minister Wopke Hoekstra bereid is om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken. Tot nu toe zijn er geen nieuwe maatregelen over een eventuele verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek uitgelekt, maar dat zou uiteraard nog kunnen gebeuren.

Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek voor de hogere inkomens al gefaseerd afgebouwd (met 3% per jaar tot 37,1% in 2023). Voor inkomens tot 68.508,00 euro is er echter nog niks veranderd. We zullen vandaag horen of dat het komend jaar ook zo gaat blijven!

08.22: Wat gaat Prinsjesdag brengen?

Het is zover: Prinsjesdag 2020! Zoals altijd is een groot deel van de plannen al uitgelekt. Welk deel van de plannen is relevant voor huiseigenaren. We sommen het alvast even op:

  • De overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar wordt afgeschaft. Daarentegen wordt de overdrachtsbelasting voor beleggers in vastgoed verhoogd naar 8%. Wij zijn benieuwd hoe deze regeling precies gaat werken!
  • Er wordt 295 miljoen euro extra uitgetrokken voor woningbouw, mede door de stikstofproblemen. Wat er precies mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar om het woningprobleem in Nederland op te lossen zal er zeker bijgebouwd moeten worden.
  • Er is 1 miljard gereserveerd voor lastenverlichting, waarvan de helft gaat naar de verlaging van de belasting in de eerste schijf. De andere helft wordt gebruikt voor de verhoging van de arbeidskorting. Al met al betekent dit dus minder belasting betalen.
  • De koopkracht gaat gemiddeld met 0,8 procent vooruit (voor werkenden 1,2% en voor gepensioneerden 0,4%). Dit is uiteraard een voorspelling voor de hele groep, dus voor mensen apart zeggen deze cijfers weinig. Wat we wel weten, is dat de woonquotes van het Nibud waarmee de maximale hypotheek wordt bepaald ook altijd wordt afgesteld op de koopkrachtcijfers.
  • De zelfstandigenaftrek, een regeling oa voor ZZP’ers, wordt versneld afgebouwd. Hierdoor wordt het fiscaal minder interessant om ZZP’er te zijn.
  • Het Wopke/Wiebesfonds (ook wel het Nationaal Groeifonds) is al eerder gepresenteerd, maar is dit jaar onderdeel van de begroting. De komende 5 jaar elk jaar 4 miljard om te helpen de klimaatdoelen van Parijs te behalen. Wij zijn benieuwd of hier ook extra initiatieven voor huiseigenaren om hun woning mee te verduurzamen worden gefinancierd.

We houden je gedurende de dag op de hoogte zodra er meer informatie over bovenstaande plannen komt! Of over andere plannen die nog niet uitgelekt zijn uiteraard.

Begin van het liveblog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *