Recordstijging van de WOZ waarde dit jaar. Wat merk jij daarvan als huiseigenaar?

Leestijd: 2 minuten

De WOZ waarde stijgt al 5 jaar. Niet gek, want de WOZ waarde volgt de verhitte ontwikkelingen van de woningmarkt.. Maar dit jaar stijgt de WOZ waarde gemiddeld met maar liefst 8,9%. Wat merk jij hiervan als huiseigenaar? We leggen je het uit in dit blog!

Stijging van de WOZ waarde

Op 1 januari 2020 was de gemiddelde waarde van een woning in Nederland maar liefst 270.000 euro. Een gemiddelde stijging van 8,9%. In sommige plaatsen zagen we echter flinke uitschieters, zoals Weesp waar de WOZ waarde met maar liefst 22% steeg. De duurste woningen van Nederland vind je in de gemeente Bloemendaal (750.000 euro). Zoek je een goedkopere woning, dan moet je naar Delfzijl toe (134.000 euro).

Waarvoor wordt de WOZ waarde gebruikt?

De WOZ waarde wordt gebruikt om de hoogte van de gemeentelijke belastingen vast te stellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de:

  • Onroerende zaakbelasting
  • Rioolheffing
  • Waterschaplasten

Hoe hoger je WOZ waarde, hoe hoger de belastingen dus.

De WOZ waarde wordt ook gebruikt om je eigenwoningforfait vast te stellen. Het eigenwoningforfait is over het algemeen 0,6% van de WOZ waarde. Je mag je hypotheekrente aftrekken van je belasting voor zover dit hoger is dan je eigenwoningforfait. Bij een hoger eigenwoningforfait heb je dus helaas ook minder hypotheekrenteaftrek.

Zitten er ook voordelen aan een hogere WOZ waarde?

Ja, bij het afsluiten van een hypotheek kunnen er ook voordelen zitten aan een hogere WOZ waarde. Zo kan je bij het oversluiten van de hypotheek in sommige gevallen gebruik maken van de WOZ waarde en daar is een hogere marktwaarde natuurlijk altijd gunstig.

Ook kan je bij sommige geldverstrekkers je WOZ waarde gebruiken om je marktwaarde aan te laten passen. Zo kan je tussendoor lagere rente krijgen (bij hypotheken zonder NHG).

Waarschijnlijk kan je nog maar tot 1 juni 2021 van deze voordelen genieten, aangezien een Europese richtlijn het gebruik van de WOZ waarde als waardebepaling bij een hypotheekaanvraag gaat verbieden.

Kan ik nog bezwaar maken tegen mijn hoge WOZ waarde?

Ja, je kan tot 6 weken na ontvangst van je WOZ beschikking bezwaar maken tegen de hoogte van de waarde. Je moet hierbij wel kunnen onderbouwen waarom de waarde te hoog zou zijn. Dit kan je bijvoorbeeld doen door navraag te doen bij een makelaar wat je woning waard is of door een Calcasa rapport op te vragen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om met je WOZ waarde de hypotheek over te sluiten of wil je meer weten over dit onderwerp? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *