Renteverlies tijdens de bouw, hoe zit dat eigenlijk?

Leestijd: 3 minuten

Yes, je bent ingeloot voor een nieuwbouwproject. Een feestelijk moment maar je bent er nog niet. Allereerst moet de woning nog gebouwd worden en moet je een hypotheek afsluiten. Deze hypotheek gaat van start zodra je eigenaar van de grond wordt, maar de woning staat dan nog niet. Je krijgt te maken met allerlei soorten rente gedurende de bouw, waaronder renteverlies. In dit derde blog van onze blogserie over nieuwbouw leggen we je hier alles over uit.

Project: Riverfront in Amsterdam

Tijdens het kopen van een nieuwbouwwoning krijg je gedurende het hele traject te maken met verschillende soorten bouwrente en renteverlies. Met bouwrente krijg je met name te maken als de aannemer al begonnen is het met het bouwen van de woning vóórdat jij naar de notaris gaat. We leggen je uit wat wat is en wanneer je met welke rente te maken krijgt:

Je hebt je koop- / aanneemovereenkomst getekend

Vaak is in de aanneemovereenkomst een bedrag aan bouwrente is opgenomen. Dit is de rente die de aannemer rekent over het geld dat hij heeft uitgegeven voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent. Deze bouwrente is onderdeel van de koopsom en kan je meefinancieren in de hypotheek. Het bedrag zelf is niet fiscaal aftrekbaar als rente voor je inkomstenbelasting.

Je bent je hypotheek aan het regelen

Nadat je de aannemingsovereenkomst hebt getekend, heb je natuurlijk nog een periode nodig om je hypotheek rond te krijgen. In deze periode kan er nog niks betaald worden uit jouw toekomstige bouwdepot en moet de aannemer bepaalde kosten voorschieten. Hierover betaal je ook bouwrente. Deze bouwrente is geen direct onderdeel van de koopsom. Je kan de rente van dit type bouwrente wel aftrekken van je inkomstenbelasting.

Je bent naar de notaris geweest

Je hypotheek is rond en je bent naar de notaris geweest voor de overdracht van de grond. Gefeliciteerd! Op dit moment ga je rente betalen over het gehele hypotheekbedrag. Hier staat tegenover dat je ook een rentevergoeding krijgt over het openstaande bedrag in je bouwdepot. Het verschil tussen deze twee bedragen is het renteverlies tijdens de bouw. In het begin van de bouw zit er uiteraard meer in het bouwdepot en dit potje zal steeds verder leeglopen. Het renteverlies tijdens de bouw zal dus steeds hoger oplopen.

Je kan renteverlies meefinancieren in je hypotheek. Echter omdat je het renteverlies ook mag aftrekken van je inkomstenbelasting, kan je de betaalde rente over dit extra leningdeel niet jaarlijks aftrekken van je belasting. Je krijgt dus een box 3 gedeelte in je hypotheek.

Bij het kiezen van een geldverstrekker, is het goed om te kijken naar de rentevergoeding over je bouwdepot. Deze is óf gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt óf één procent lager. In dat laatste geval is je rentevergoeding dus ook een stuk lager en kan het renteverlies tijdens de bouw flink oplopen.

Tot slot

We zetten nog even de belangrijkste punten uit dit blog voor je op een rijtje

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp QR-code

Benieuwd naar de andere blogs uit onze serie “Nieuwbouw”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *