De voordelen van nieuwbouw

Leestijd: 3 minuten

Er ontstaat regelmatig verwarring bij huizenkopers wanneer er over ‘nieuwbouw’ gesproken wordt. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat nieuwbouw duur en onbetaalbaar is. Ook al zit hier een kern van waarheid in, het is niet noodzaak om je direct door de prijs af te laten schrikken. Een nieuwbouw hypotheek aanvragen kan namelijk ook heel veel voordelen met zich meebrengen.

Nieuwbouwproject: Hof van Rijnenburg

Het overduidelijke voordeel is natuurlijk dat je een spiksplinternieuw huis krijgt wat relatief onderhoudsarm zal zijn de eerste jaren. Je hoeft niet die jaren 90’ keuken eruit te slopen of die stoffige tapijten vloer te vervangen met een strak laminaat. Anno 2020 moeten nieuw opgeleverde huizen voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Je weet dus zeker dat je nieuwe woning energiezuinig zal zijn en is voorzien van uitstekende isolatie.

Financieel voordelig

De vuistregel is dat nieuwbouwwoningen nou eenmaal een hoger prijskaartje hebben dan bestaande woningen. Toch kan het voor jou financiële voordelen met zich meebrengen. Bij de kosten koper krijg je namelijk te maken met minder kosten, namelijk:

  • Je betaalt bij de aankoop van een nieuwbouwwoning géén overdrachtsbelasting;
  • Je betaalt geen makelaarskosten.
  • Bij de notaris heb je alleen kosten voor de hypotheekakte en niet voor de leveringsakte;
  • Voor het aanvragen van de hypotheek heb je over het algemeen geen taxatie nodig.

Deze bovengenoemde kosten kunnen bij een bestaande woning ongeveer 4 tot 5 procent van de koopsom bedragen. Bij nieuwbouw maak je met name kosten voor de hypotheekakte en de hypotheek- en bemiddelingskosten.

Duurzaamheid beloont

Zoals eerder gezegd is nieuwbouw voorzien van de nieuwste milieueisen. Hierdoor zullen je energiekosten aanzienlijk lager liggen. Op zich zelf is dit al een voordeel voor jou, maar daardoor kom je ook in aanmerking voor een hogere hypotheek. Je kunt bij nieuwbouw al meteen 9.000 euro extra hypotheek krijgen en bij een Nul-op-de-meter woning zelfs tot 25.000 euro. Vanuit de geldverstrekkers wordt duurzaamheid gestimuleerd. Hierdoor voorzien een aantal bij de aanvraag van een nieuwbouwhypotheek een korting op de hypotheekrente. Deze kan oplopen tot een korting van 0.25 procent.

Naast het voordeel op je maandlasten én een hogere hypotheek, zijn nieuwbouwwoningen ook vaak aardgasvrij gebouwd. Zo weet je zeker dat je ook niet te maken krijgt met extra kosten de komende jaren om je woning van het gas af te krijgen.

Geen dubbele maandlasten

Ga je in gesprek met een hypotheekadviseur van ons, dan gaan we het uiteraard ook over eventuele dubbele maandlasten hebben. Op het moment dat de overdracht plaats vindt, wordt het geld in een bouwdepot bij de bank gezet. Vanaf dat moment begin je met rente te betalen en de hypotheek af te lossen. De rentekosten noemen we renteverlies. Je hebt hiernaast ook je vaste maandelijkse lasten van je huidige woning. Je betaalt dus tot de oplevering dubbel. De oplossing hiervoor is het rentedepot waarbij renteverlies mee gefinancierd kan worden in je hypotheek. Zo beperk je je dubbele maandlasten.

Meer weten?

Hypotheek24 is dé projectadviseur van AM nieuwbouwprojecten. Wil je meer weten over dit onderwerp of nieuwbouwprojecten? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp QR-code

Benieuwd naar de andere blogs uit onze serie “Nieuwbouw”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *