Nieuwbouw versus bestaande bouw

Leestijd: 3 minuten

In dit tweede blog van onze blogserie “Nieuwbouw” nemen we met je door wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een hypotheek voor nieuwbouw en bestaande bouw.

Project: OP ENKA in Ede

De marktwaarde

Bij bestaande bouw wordt de marktwaarde van je woning bepaald door een taxateur. De woning staat immers al en de taxateur kan je woning komen bekijken. Maar hoe gaat dat bij nieuwbouw als de woning nog gebouwd moet worden?

Bij nieuwbouw wordt de marktwaarde bepaalt door het optellen van de koopsom van de grond, de aanneemsom en het meerwerk. Je hoeft over het algemeen geen taxatie aan te leveren. Hier zijn wel uitzonderingen op als je een woning buiten een project om koopt of een woning met een hele hoge marktwaarde. In dat geval maakt de taxateur een taxatie op basis van het bestek en tekeningen van de nieuwe woning.

Je maximale hypotheek op basis van je inkomen

Bij bestaande bouw wordt de maximale hypotheek bepaald door de woonquotes en het rentepercentage van je nieuwe hypotheek. Hierbij kan je € 9.000,00 extra lenen als je dit deel besteed aan energiebesparende voorzieningen.

Bij nieuwbouw mag je standaard € 9.000,00 extra lenen op basis van je inkomen. Als je een woning koopt met energie-index of energie-coëfficient gelijk of lager dan nul, is dit verhoogd naar € 15.000,00 en bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000,00. Conclusie, je kan meer lenen bij nieuwbouw!

Geldigheid van de offerte

Bij bestaande bouw spreek je in de koopakte een datum voor passeren af. Als je een geldverstrekker uitkiest, moet je erop letten dat je offerte op deze dag nog geldig is.

Koop je een nieuwbouwhuis, dan is dit wat ingewikkelder. Een specifieke passeerdatum is vaak nog niet bekend. Bij nieuwbouw kiezen veel mensen dus voor een langere geldigheid van de offerte dan bij bestaande bouw. Veel geldverstrekkers bieden bij nieuwbouw ook (gratis) langere geldigheid periodes aan.

Looptijd van het bouwdepot

Als je een bestaand huis gaat verbouwen, ben je vaak niet langer dan 6 tot 12 maanden bezig. Als je bouwdepot tussen de 6 en 12 maanden geldig is, zit je dan goed.

Koop je nieuwbouw, dan kan de bouw langer duren. Een bouwperiode van 2 jaar is bijvoorbeeld niet uitgesloten. Zorg ervoor dat je een partij kiest waar je bouwdepot lang genoeg geldig is.

Dubbele lasten

Bij bestaande bouw kan je vaak de aankoop van je woning goed afstemmen op de verkoop van je oude woning of het opzeggen van je huurwoning. Hierdoor heb je vaak maar een beperkte periode van dubbele lasten.

Bij nieuwbouw heb je gedurende de bouwperiode te maken met dubbele lasten, wat kan oplopen tot 2 jaar. In deze periode ga je direct aflossing over je hypotheek betalen en rente over het verschil tussen de hypotheek en wat er openstaat in je bouwdepot. Hou hier dus rekening mee. Het is vaak wel mogelijk om het gedeelte rente, ook wel het renteverlies, mee te financieren in je hypotheek. Bespreek dit met je adviseur!

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Benieuwd naar de andere blogs uit onze serie “Nieuwbouw”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *