Dubbele lasten bij het kopen een nieuwbouwwoning?

Leestijd: 3 minuten

Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan heb je vaak een tijdje dubbele woonlasten. Je betaalt al voor je nieuwe hypotheek tijdens de bouw van je nieuwe woning, maar je huur of hypotheek voor de oude woning loopt nog door. Je moet immers ergens wonen in de tussentijd. In dit zesde deel van onze blogserie ‘Nieuwbouw’, leggen we je uit hoe dit werkt.

De Orangerie op Landgoed Wickevoort – Binnenkort in de verkoop

Met welke maandlasten krijg je te maken tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning?

Het maandbedrag van je hypotheek gaat in zodra je naar de notaris bent geweest voor de aankoop van de grond. Je betaalt vanaf dat moment rente en aflossing over je hele hypotheek. Je krijgt hiernaast ook een rentevergoeding over het bedrag wat je in je bouwdepot hebt staan.

Zolang je nog weinig hebt betaald aan de aannemer, krijg je een relatief hoge rentevergoeding. Er staat dan immers nog veel in je bouwdepot. Je kan deze rentevergoeding laten verrekenen met je maandlasten. De rentevergoeding is wel altijd lager dan de rente over je hypotheek. De grond moet je immers direct betalen en vaak ook een eerste aanbetaling aan de aannemer. Het verschil tussen de totale rente die je moet betalen en de rentevergoeding over het bouwdepot, is het renteverlies tijdens de bouw.

Tijdens de bouw krijg je ook te maken met de maandlasten van je huidige hypotheek of de huur van je huidige huurwoning. Heb je een overbruggingshypotheek om de overwaarde van je huidige woning mee te financieren? Die gaat ook direct lopen.

Kan je je dubbele lasten meefinancieren.

Ja dit is mogelijk. De regeling verschilt per geldverstrekker, maar vaak kan je maximaal 4% van de koop-/aanneemsom meefinancieren voor renteverlies. Houd er rekening mee dat dit niet altijd toereikend is voor het gehele bedrag aan renteverlies en dat je de aflossing over de hypotheek wel direct moet betalen.

Daarnaast is dit gedeelte van je hypotheek wel een box 3 gedeelte. De rente zelf mag je eenmalig aftrekken van de belasting, echter de rente die je jaarlijkse over het leningdeel gaat betalen is niet fiscaal aftrekbaar. Het is hierdoor gunstiger om de rente direct zelf te betalen als je hiervoor de mogelijkheid hebt.

Een rekenvoorbeeld

We hebben twee klanten met de volgende situatie:

  • Nieuwbouwwoning gekocht met een koopsom grond van € 150.000, en een aanneemsom van € 250.000
  • De aanneemsom wordt in 12 periodes van € 25.000 betaald, waarvan de eerste direct bij de notaris.
  • Verwachte bouwperiode 1 jaar
  • Huur voor de huidige huurwoning € 1.000
  • Nieuwe annuïteitenhypotheek van € 400.000 met een rente van 1,25%. De rentevergoeding over het bouwdepot is gelijk aan de hypotheekrente.

Als de klanten naar de notaris gaan, moeten ze meteen € 175.000 betalen. Dit betekent dat er een bedrag in het bouwdepot overblijft van € 225.000 In de eerste maand zijn de maandlasten hierdoor:

  • Aflossing: € 916,34
  • Rentebedrag: € 416,67
  • Rentevergoeding: € 234,38
  • Huur: € 1.000,00
  • Totaal: € 916,34 + € 416,67 – € 234,38 + € 1.000 = € 2.098,63

Elke maand gaat er € 25.000 uit het bouwdepot, wat betekent dat de maandlast elke maand gaat oplopen met ongeveer € 26,00. In de laatste maand van de bouw, als de laatste termijn naar de aannemer gaat, is het bouwdepot leeg en zal er dus geen rentevergoeding meer zijn.

Let op: dit zijn de bruto rentebedragen. Je krijgt hiervan nog een deel terug van de belasting.

Tips om je dubbele maandlasten te beperken

Om onverwachte dubbele maandlasten te voorkomen, raden we je aan om goed bij de projectontwikkelaar navraag te doen naar de verwachte bouwperiode. Hoe langer de bouw, hoe langer jij dubbele maandlasten hebt. Daarnaast is het heel belangrijk om te kijken naar de rentevergoeding die je over het bouwdepot krijgt. Deze is vaak gelijk aan de hypotheekrente, maar bij een aantal geldverstrekkers is deze 1% lager. Dat levert dus hogere maandlasten op.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Benieuwd naar de andere blogs uit onze serie “Nieuwbouw”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *