Hoe werkt een nieuwbouwdepot?

Leestijd: 2 minuten

Als je een hypotheek afsluit voor een nieuwbouwwoning krijg je te maken met een bouwdepot. Bij nieuwbouw ook wel het nieuwbouwdepot genoemd. Hoe werkt dit en waar moet je op letten bij het kiezen van een geldverstrekker. In het vijfde onderdeel van onze serie ‘Nieuwbouw’ nemen we je mee in de ins en outs van het nieuwbouwdepot!

Project Goudshof in Gouda – In januari 2021 in de verkoop

Wat is een nieuwbouwdepot?

Bij een nieuwbouwwoning sluit je een koopovereenkomst voor de grond en een aanneemovereenkomst met de aannemer/projectontwikkelaar af. Zodra je eigenaar wordt van de grond bij de notaris, moet dat bedrag in zijn geheel betaald worden. Op dat moment gaat je hypotheek ook in. De aannemer betaal je echter in fases gedurende de bouw. Ook een bedrag dat je hebt meegefinancierd voor meerwerk heb je pas aan het einde van de bouwperiode nodig.

De geldverstrekker wilt graag zeker weten dat jouw nieuwe woning volledig wordt afgebouwd. Dit doen ze door het aanhouden van een zogenaamd bouwdepot. Dit is het deel van de hypotheek wat in een later moment aan de aannemer of meerwerk betaald moet worden.

Hoe werkt het nieuwbouwdepot?

Een nieuwbouwdepot is een soort van spaarrekening die de geldverstrekker voor je aanhoudt. Je krijgt een rentevergoeding over het bouwdepot die gelijk is aan je hypotheekrente of 1% lager.

Als je een rekening van de aannemer krijgt, stuur je deze naar de geldverstrekker. De geldverstrekker keert het bedrag rechtstreeks uit aan de aannemer. Hetzelfde geldt voor rekeningen van bijvoorbeeld een keuken- of badkamerbedrijf.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een geldverstrekker?

Bij het kiezen van een geldverstrekker is het bij nieuwbouw verstandig om bij het bouwdepot te letten op 2 zaken, namelijk de looptijd van het bouwdepot en de rentevergoeding over het bouwdepot.

De looptijd van een bouwdepot ligt bij nieuwbouw vaak tussen de 18 en 24 maanden. Deze kan je soms nog verlengen, maar na verlengen krijg je over het algemeen geen rentevergoeding meer. Vraag dus goed naar bij je projectontwikkelaar of aannemer hoe lang de bouw ongeveer gaat duren. Onze hypotheekadviseur zal hier vervolgens rekening mee houden bij de keuze van de geldverstrekker.

De rentevergoeding over het bouwdepot kan gelijk zijn aan je hypotheekrente óf een procent lager liggen. Bij nieuwbouw raden we dit laatste niet aan, omdat je hierdoor gedurende de bouw flink minder rentevergoeding krijgt.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Benieuwd naar de andere blogs uit onze serie “Nieuwbouw”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *