Aflossingsvrij lenen, kan dat nog?

Leestijd: 3 minuten

Een hypotheek die 10 jaar geleden nog volop werd afgesloten is de aflossingsvrije hypotheek. Toen in 2013 de belastingregels wijzigden moesten alle starters voortaan direct gaan aflossen op hun hypotheek. Aflossingsvrij lenen was daarmee niet meer mogelijk. Echter wordt deze aflosvorm nog steeds vaak afgesloten. We nemen je mee wat voor hypotheek dit is, wat de risico’s zijn en in welke situaties je deze nog mag afsluiten.

Kan je nog aflossingsvrij lenen?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek krijg je een lening van de bank waarover je gedurende de looptijd van het product (vaak 30 jaar) geen aflossing hoeft te betalen. Na 30 jaar moet je de hypotheek aflossen met spaargeld, de verkoop van je huis of verleng je de looptijd. Bij dit product heb je met de huidige lage rentestanden vaak lage maandlasten en veel fiscaal voordeel.

Wat zijn de risico’s van aflossingsvrij lenen?

Hoewel de lage maandlasten natuurlijk fijn zijn, zitten er ook een aantal risico’s aan een aflossingsvrije hypotheek, namelijk:

  • Je lost niet af. Dit betekent dat je schuld niet lager wordt. Dit kan een probleem zijn als je inkomen naar beneden gaat (bijvoorbeeld na pensioen) of als de waarde van je woning naar beneden gaat;
  • Een bank moet na 30 jaar akkoord gaan met het verlengen van je hypotheek;
  • Je hebt maximaal 30 jaar renteaftrek op een aflossingsvrije hypotheek. Dit betekent dat je netto maandlasten na 30 jaar ineens gelijk worden aan je bruto maandlasten.

Wanneer kan ik nog aflossingsvrij lenen?

In deze vraag gaan we kijken wanneer je een aflossingsvrije hypotheek mét renteaftrek (box 1) en zonder renteaftrek (box 3) kunt afsluiten.

Een aflossingsvrije hypotheek in box 1

Om een aflossingsvrije hypotheek in box 1 af te kunnen sluiten, moet je kunnen aantonen dat je gebruik mag maken van het overgangsrecht. Dit betekent dat je voor 1 januari 2013 al een aflossingsvrije hypotheek moest hebben en dit moet je kunnen aantonen.

Volgens de belastingdienst mag je deze schuld in zijn geheel meenemen. Banken stellen echter de regel dat je bij een nieuwe hypotheek maar maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij mag lenen. Dat is dus vaak de max.

Ga je eerst je oude woning verkopen en koop je daarna een nieuwe woning aan? Hiervoor heb je gedurende het lopende kalenderjaar en het jaar daarop de tijd. Heb je dan nog geen nieuwe woning aangekocht? Dan vervalt je overgangsrecht.

Een aflossingsvrije hypotheek in box 3

Je kan er ook voor kiezen om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten waarover je geen renteaftrek hebt. Deze valt dan in box 3. Dit is mogelijk tot 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning.

Omdat je geen renteaftrek hebt, is de toetsing zwaarder dan bij een reguliere box 1 hypotheek. Dit betekent dat je maximale hypotheek dus lager is.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp QR-code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *