Kan ik een hypotheek krijgen met mijn uitkering?

Leestijd: 2 minuten

We krijgen vaak de vraag: “Ik ontvang een uitkering? kan ik die meenemen bij de aanvraag van een hypotheek.” Dit hangt af van het type uitkering dat je krijgt en met name hoe blijvend de uitkering is. We nemen je mee langs de meest voorkomende uitkeringen!

De WIA

De WIA staat voorWet Inkomen en Arbeid” en hier krijg je mee te maken als je deels arbeidsongeschikt bent. Afhankelijk van hoe arbeidsongeschikt je bent en hoe blijvend het is, krijg je een bepaald type uitkering.

Voor je hypotheek kan je alleen je uitkering meenemen als het een IVA uitkering is. Dit staat voor ” Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten” . Je krijgt deze uitkering alleen als je niet of nauwelijks kan werken én er een kleine kans is dat je herstelt. Je kan deze uitkering volledig meenemen in je hypotheekaanvraag.

Heb jij een WGA uitkering (“Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten”)? Dan kan je de uitkering helaas niet meenemen voor je hypotheek. De reden hiervoor is dat deze uitkering niet blijvend is.

De WAO

De voorloper van de WIA was de WAO. Dit staat voor Wet op de ArbeidsOngeschiktheidsverzekering. Je kan deze uitkering alleen nog krijgen als je al voor 1 januari 2014 deze uitkering kreeg. Deze uitkering kan je bij (de meeste) geldverstrekkers meenemen.

De Wajong

De Wajong is er voor mensen die voor hun 18de of tijdens hun studie een ziekte of handicap kregen. De Wajong uitkering kan je (gedeeltelijk) meenemen in je hypotheekaanvraag. De hoogte daarvan is afhankelijk van wanneer jouw uitkering inging. Hier lees je precies hoe dit werkt.

De WW

De WW staat voor de “werkloosheidswet”. Deze uitkering kan je krijgen als je buiten jouw schuld om werkloos bent geworden. Over het algemeen kan je deze uitkering niet meenemen bij je hypotheekaanvraag. Het is immers een tijdelijke uitkering. Ga je bijna met pensioen en krijg je tot je pensioendatum een WW uitkering? Dan zijn er bij sommige geldverstrekkers mogelijkheden.

De Ziektewet

In sommige gevallen kan je terecht komen in de Ziektewet. Deze uitkering wordt over het algemeen niet meegenomen in de hypotheekaanvraag.

De AOW

En tenslotte is er de AOW. Dit staat voor de “Algemene Ouderdomswet”. Deze uitkering krijg je vanaf je pensioendatum van de Nederlandse overheid als je altijd in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Heb je een deel van je leven buiten Nederland gewoond of gewerkt? Dan wordt je gekort op je uitkering. Een AOW uitkering krijg je voor de rest van je leven en deze kan je daarom uiteraard meenemen bij je hypotheekaanvraag.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp QR-code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *