Hoe duurzaam is jouw nieuwbouwwoning?

Leestijd: 2 minuten

Als je een bestaande woning koopt, zie je via het energielabel direct hoe duurzaam deze woning is. Voor nieuwbouwwoningen werkt dit anders. Je krijgt niet direct een energielabel, maar er wordt gekeken naar de EPC norm. In het vierde deel van de serie nieuwbouw leggen we je uit hoe je kan zien hoe duurzaam jouw nieuwbouwwoning is.

Het alternatief voor een energielabel: EPC

Als je een nieuwbouwwoning koopt, raden we je aan om bij de projectontwikkelaar direct te vragen wat de EPC van jouw woning wordt. Zo weet je hoe duurzaam de woning wordt en dit heeft ook weer gevolgen voor je maximale hypotheek.

EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Om deze te bepalen, wordt er gekeken naar de besparing op energie voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water. Er geldt hoe lager je EPC hoe lager je energieverbruik. Daarnaast kan je met een lagere EPC ook meer lenen! We leggen je de verschillende categorieën uit.

  • Reguliere nieuwbouwwoning (EPC hoger dan 0 en maximum van 0,4): Je kan € 9.000 extra lenen ten opzichte van een bestaande woning.
  • Extra zuinige nieuwbouwwoning (EPC lager of gelijk aan 0): Je kan € 15.000 extra lenen ten opzichte van een bestaande woning. Je hebt hier bijna geen energiekosten doordat bijvoorbeeld je zonnepanelen evenveel energie opwekken als je verbruik.
  • Nul-op-de-meterwoning: Je kan € 25.000 extra lenen ten opzichte van een bestaande woning. Hierbij het jij het voordeel dat je je energierekening nul is. Om hiervoor in aanmerking te komen, heb je een energieprestatiegarantie voor 10 jaar nodig.

Vanaf 1 januari 2021: BENG

De EPC normen worden vanaf 1 januari 2021 vervangen door BENG. Dit staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw. De BENG is strenger dan EPC en stelt per energiebron aparte eisen aan de energieopwekking. Hierover later meer!

Rentekorting voor een duurzame woning

Natuurlijk worden kopers vanuit de hypotheekverstrekkers gemotiveerd om een woning te kopen met een zo voordelig mogelijk energielabel. Een aantal hypotheekverstrekkers delen een rentekorting uit als een woning beschikt over een EPC lager dan 0,4. Deze rentekorting wordt ook wel de duurzaamheidskorting genoemd. De korting geldt bij de aankoop van een woning, bij het oversluiten van een hypotheek en bij renteherziening.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp QR-code

Benieuwd naar de andere blogs uit onze serie “Nieuwbouw”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *