Verbouwen in coronatijd, hoe pak je dat aan?

Leestijd: 3 minuten

Het coronavirus houdt Nederland al maanden in zijn greep. Door de geldende maatregelen van het kabinet, zitten Nederlanders veel meer thuis dan normaal. Door het vele thuiszitten zijn veel mensen hun woning gaan verbouwen. Maar hoe gaan zulke verbouwingen eraan toe in tijden van corona?

Verbouwen in coronatijd

Stijging aantal verbouwers

Uit de cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) en Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dat het aandeel van verbouwers is gestegen. Van de ruim 45.000 hypotheekaanvragen van oktober is het percentage verbouwers gestegen naar 12,5%. Dit is een toename van 3% in vergelijking met oktober 2019.

Is verbouwen mogelijk in de anderhalvemetersamenleving?

Nu veel Nederlanders meer moeten thuisblijven en hierdoor tijd over hebben wordt er flink wat gebouwd en verbouwd. Vooral de doe-het-zelf klussen zijn populair en makkelijk zelf uit te voeren, het is tenslotte je eigen huis. Maar hoe zit het nou met verbouwingen die je niet zelf kan doen en er dus mensen hiervoor in je huis moeten komen? Hiervoor heeft de Nederlandse overheid het protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’ ingevoerd. In dit protocol zijn verschillende richtlijnen opgesteld waarin duidelijk staat wat wel en niet mag, en hoe je ervoor moet zorgen dat een verbouwing met meerdere mensen veilig kan plaatsvinden.

Wat kan ik het beste verbouwen?

Welke type verbouwing is nou het beste? Dit hangt natuurlijk altijd van de situatie af.

Je hebt eigenlijk 3 type verbouwingen:

  1. Je woning mooier maken: Alles om je woning mooier te maken en meer naar je smaak. Hierbij kan je denken aan een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer. Deze verbouwingen zijn erg afhankelijk van smaak en leveren dus niet per se meer waarde op.
  2. Je woning groter maken: Je creëert extra woonoppervlakte door bijvoorbeeld een uitbouw en hiermee stijgt je woning ook in waarde.
  3. Je woning groener maken: Door je woning te verduurzamen, kan je besparen op je maandelijkse energie- en gaskosten. Denk bijvoorbeeld aan isolatie of zonnepanelen.

Met je woning groter of groener maken, haal je waarschijnlijk het meeste uit je investering. Echter je woning mooier maken, kan weer heel veel woongenot opleveren. Alle type verbouwingen hebben zijn eigen voor- en nadelen.

Verhoging van hypotheken voor verbouwing

Een verbouwing moet natuurlijk ook betaald worden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld je eigen spaargeld gebruiken, een schenking of wellicht een persoonlijke lening. Veel mensen kiezen ervoor om dit te financieren door hun hypotheek te verhogen of over te sluiten. De rentes staan op dit moment historisch laag en hierdoor zullen je maandlasten niet heel erg stijgen. De eenmalige kosten voor bijvoorbeeld de notaris, je hypotheekadviseur en een taxatie zijn wel hoger bij het afsluiten bij een hypotheek.

Als je je hypotheek verhoogt of oversluit voor een verbouwing, krijg je te maken met een bouwdepot. Wil je weten hoe dat werkt, lees dat hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp QR-code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *