Aankoopkosten? Hier moet je rekening mee houden

Leestijd: 3 minuten

Je hebt wellicht bijna een woning gekocht en staat op het punt je hypotheek te gaan regelen. De hypotheekadviseur komt met een overzicht van de aankoopkosten, en dat zijn er nogal wat! In dit blog zetten we al deze extra kosten voor je op een rijtje zodat jij weet waar je aan toe bent. Handig toch?

Advies- en bemiddelingskosten

De meeste huizenkopers hebben een hypotheek nodig, en daar heb je natuurlijk meestal hypotheekadvies bij nodig. De kosten voor hypotheekadvies liggen ongeveer tussen de 1.500 en 3.000 euro. Bij Hypotheek24.nl zijn we graag transparant over die kosten. Als starter betaal je 1.500 euro en als doorstromer of oversluiter 1.750 euro. Ondernemers betalen 2.000 euro. Goed nieuws is dat een deel van deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Het bedrag kun je gedeeltelijk terugkrijgen van de belastingdienst.

Hypotheek- en leveringsakte

Als je hypotheek geregeld is dan heb je een hypotheekakte nodig. Het geld dat je leent van de geldverstrekker wordt vastgelegd in de hypotheekakte en het huis dient als onderpand. Zo weet de geldverstrekker zeker dat ze het geleende geld ooit terugkrijgen. De hypotheek- en leveringsakte worden opgesteld door een notaris. De kosten liggen ongeveer tussen de 500 en 600 euro. Wil je besparen op notariskosten? Dat kan! Vergelijk en bespaar via deze notarisvergelijker. Daarnaast zijn er ook nog kosten voor de inschrijving bij het kadaster. De kosten liggen ongeveer tussen de 82 en 144 euro.

Taxatierapport

Bij aankoop van een woning laat je in de meeste gevallen een taxatie uitvoeren door een taxateur. Een taxatie met TU- of NWWI-validatie kost 450 euro via onze taxatieservice. De tarieven zijn inclusief alle kosten, zoals kadastrale kaart, een kadastraal bericht en 21% btw en zijn geldig voor gangbare objecten tot circa 800.000 euro.

Bankgarantie

Wanneer je een bestaande woning koopt en de koopovereenkomst is getekend, vraagt de verkoper in de meeste gevallen om een bankgarantie of een waarborgsom. Dit is een garantie van de bank dat de borgsom die de koper aan de verkoper moet betalen wordt voldaan. Het bedrag van de waarborgsom is meestal 10 procent.

Mogelijkheden:

  • Je stort zelf 10 procent van de aankoopsom bij de notaris. Zodra de koop is afgerond, krijg je dit bedrag terug.

  • Je vraagt via ons een bankgarantie/garantiestelling aan. Zo hoef je niet je eigen geld aan te spreken. De kosten voor de garantiestelling zijn 1 procent van het garantiebedrag, met een minimumpremie van 100 euro.

Overdrachtsbelasting

Je betaalt overdrachtsbelasting over de marktwaarde van de aangekochte woning. De marktwaarde staat gelijk aan de koopsom van je woning die je bent overeengekomen met de verkopende partij. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom van de woning. Goed nieuws voor starters! Vanaf 2021 betalen starters tussen de 18 en 35 jaar geen overdrachtsbelasting.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *