Starter in de Randstad?

Leestijd: 3 minuten

Afgelopen week was het ‘Week van de Starter’. Op ons blog besteden we regelmatig aandacht aan onderwerpen waar starters mee te maken hebben of krijgen. Zo hebben we in september uitgebreid verslag gedaan van Prinsjesdag en de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters in het nieuwe jaar. In dit blog vertellen we je graag meer over starten in de Randstad, daar is het namelijk als starter vaak nóg lastiger om een woning te kopen. Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden.

Eerste huis in de Randstad?

Veel starters op de woningmarkt oriënteren zich op een koopwoning in de Randstad. Maar iedereen die wel eens op een woningwebsite heeft gekeken naar een huis in dit gebied weet dat er nogal een duur prijskaartje aan vastzit en het aanbod gering is. Voor veel starters (personen die hun eerste koopwoning gaan kopen) zorgt dit voor frustraties en ergernissen. Met een gemiddeld startersalaris zijn slechts 6% van de huizen in Nederland op dit moment betaalbaar. Het gevolg daarvan is dat jongeren langer bij hun ouders wonen of uitwijken naar een dure huurwoning. Er is simpelweg een groot tekort aan betaalbare woningen in Nederland en vooral in de Randstad.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn een aantal manieren en tips die ervoor kunnen zorgen dat je toch de mogelijkheid hebt om een starterswoning te kopen. Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waarom je gaat kopen. Veel starters zien het kopen van een huis als een manier om geld te verdienen. Ze gaan ervanuit dat ze na een aantal jaar hun huis kunnen verkopen met winst, omdat de huizenprijzen toch wel blijven stijgen, tenminste dat is een aanname. Het is zo dat we ons nu op een kantelpunt bevinden wanneer het aankomt op de huizenprijzen. Toch kan niemand voorspellen wat de markt gaat doen. Het is daarom niet verstandig om een huis te kopen om geld te verdienen. Wanneer je nog graag flexibel bent en dat ook wil blijven kun je beter kiezen voor een huurwoning. Als je besluit dat je ergens voor minimaal 7 jaar wil gaan wonen is kopen een goede optie, dan haal je ook daadwerkelijk voordeel uit je investering.

Samen is niet alleen

De tweede tip is om te gaan kopen met een partner, je gaat dus samen het huis kopen. Op deze manier kun je meer hypotheek krijgen omdat de bank van twee verschillende inkomens uitgaat. Er is dus sprake van risicospreiding. Een andere manier om een hogere hypotheek te krijgen is door eigen geld in te brengen. Dus begin met sparen! Of je kunt je ouders heel lief aankijken en vragen of zij het geld aan jou willen schenken, maximaal € 103.643 belastingvrij.

Voor alle afgestudeerden is het misschien verstandig om pas te gaan kopen wanneer je al een deel van of je volledige studieschuld hebt afgelost. Het is namelijk zo dat een schuld of een andere openstaande lening ervoor zorgt dat je minder aan hypotheek kunt krijgen.

Onze laatste tip is om ook goed te kijken naar de maandlasten die een hypotheek met zich meebrengt. Je hoeft dus niet alleen te kijken naar de koopsom. Als de hypotheeksom heel hoog is maar de rente laag dan zullen je maandlasten lager liggen dan wanneer je een hoge rente hebt. We helpen je graag bij het maken van een maandlastenberekening zodat jij weet waar je aan toe bent.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *