Een hogere hypotheek in 2021

Leestijd: 2 minuten

Ben je van plan een woning te gaan kopen? Dan wil je vast weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het zou handig kunnen zijn om nog een aantal maanden te wachten tot het nieuwe jaar 2021. Het kabinet heeft op Prinsjesdag enkele wijzigingen aangekondigd met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek. Hieronder de belangrijkste (voordelige) wijzigingen.

Geen overdrachtsbelasting

Starters betalen nu nog 2 procent overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van hun woning. Goed nieuws! In 2021 is dit verleden tijd voor alle kopers onder de 35 jaar die voor het eerst een huis gaan kopen. Helaas voor andere huizenkopers geldt nog steeds de 2 procent overdrachtsbelasting.

Studieschuld minder invloed

Afgestudeerden die graag hun studentenkamer willen verlaten en een eigen huis willen kopen lopen vaak tegen hetzelfde probleem aan. Namelijk hun (torenhoge) studieschuld. Het is zo dat je studieschuld of welke schuld dan ook invloed heeft op hoeveel je maximaal kunt lenen. Een nieuwe regel in 2021 gaat ervoor zorgen dat je studieschuld minder zwaar zal meewegen. Dit wordt gedaan door middel van een vast percentage. Dit percentage is het gemiddelde percentage op basis van de laatste 5 jaar. Dit kan dus voordelig zijn en ervoor zorgen dat je meer hypotheek kunt krijgen.

Samen kopen wordt steeds voordeliger

Het is geen geheim dat samen kopen ervoor zorgt dat je meer kunt lenen. De berekening is simpel, twee inkomens die meetellen voor een maximale hypotheek zorgt voor minder risico bij een geldverstrekker (mocht een inkomen wegvallen). In 2020 telde het tweede inkomen voor 80 procent mee, in 2021 wordt dit verhoogd naar 90 procent. Hierdoor kunnen jullie samen dus meer lenen.

De NHG-grens wordt verhoogd

Als je een hypotheek afsluit ga je voor een lange tijd geld terugbetalen aan de geldverstrekker. Maar je persoonlijke situatie zou kunnen veranderen. Je kunt je baan kwijtraken of arbeidsongeschikt raken. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van jouw huis op dat moment en je huis dus met verlies verkoopt, blijft er een restschuld over. De Nationale Hypotheek Garantie springt dan bij en helpt je met de restschuld terug te betalen aan de geldverstrekker. In 2021 wordt de grens van de koopsom waarmee je recht hebt op NHG verhoogd van 310.000 naar 325.000 euro. Dit betekent dat meer mensen gebruik kunnen maken van de NHG.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp QR-code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *