Hoe staat jouw fundering ervoor?

Leestijd: 3 minuten

Voor huizenkopers in Nederland is er goed nieuws. Je zal bij het kopen van een huis niet meer voor verassingen komen te staan betreffende de fundering. Voorheen werd de kwaliteit van de fundering niet meegenomen in het taxatierapport van het te koop staande huis. Hier komt verandering in vanaf juli 2021. Alle woningen in Nederland zullen een ‘label’ krijgen waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Dit is geen initiatief vanuit de overheid maar vanuit de makelaarsvereniging.

Funderingsprobleem

Er komen in Nederland veel meldingen binnen over de slechte kwaliteit van funderingen. Zo zijn er geregeld klachten en problemen van kopers die zonder dat ze het doorhebben met verzakte woningen zitten. Hoe kan dit gebeuren nadat er een volledige taxatie is uitgevoerd? De reden hiervoor is dat het momenteel niet verplicht is om de kwaliteit van de fundering mee te nemen in het taxatierapport. Het nieuwe funderingslabel gaat dit probleem voorkomen. Er zijn momenteel een miljoen woningen in Nederland die te maken hebben met funderingsproblemen. Bij ongeveer 25% hiervan is de situatie urgent, en zeker bij woningen die gebouwd zijn vóór 1970 die maken nog gebruik van een houten fundering.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor veel woningen komt deze maatregel te laat en wordt het een dure grap om je funderingen te laten vervangen of verbeteren. Dit wil men voorkomen in de toekomst dankzij een nieuw model. Dit model kan de staat van bepaalde wijken bepalen door middel van satellietbeelden. Zo is te zien wat de grondwaterstand is, uit wat de bodem bestaat en met wat voor type fundering je te maken hebt. Als jij als koper dankzij dit model in een vroeg stadium kunt bepalen wat de staat is van je fundering dan is er nog de mogelijkheid om actie te ondernemen en te kijken naar de verschillende maatregelen of te kiezen voor een andere woning.

Funderingsonderzoek geeft zekerheid

Uiteindelijk is een funderingsonderzoek de enige manier om zeker te zijn van de staat van je fundering. Dit is een prijzige optie maar daarentegen wel betrouwbaarder dan een funderingslabel. Bij een funderingsonderzoek wordt er onder de vloer van een huis gekeken naar de staat van de fundering en dit zegt helaas niks over de staat van een hele wijk. Het kan zo zijn dat het ene huis problemen heeft terwijl twee huizen verderop er niks aan de hand is. De oorzaak hiervan is vaak terug te herleiden naar de grondwaterstand.

Wat kan je al voor 1 juni 2021?

Vanaf 1 juni 2021 vind je het funderingslabel terug in je taxatierapport. Daarvoor kan je zelf het funderingslabel zelf al terugvinden via deze website: https://funderingsrisico.fundermaps.com/. We raden je aan deze website zeker even te checken voor je een bod doet op een woning!

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

WhatsApp QR-code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *