Je hebt je nieuwbouwhuis gekocht, bent naar de notaris geweest en de bouw van je nieuwbouwhuis is volop bezig! Maar dan gaat de aannemer failliet en komt de bouw stil te liggen… wat nu? De meeste mensen die een nieuwbouwhuis kopen verzekeren zich hier automatisch tegen. Maar het is goed om te checken of deze verzekering er daadwerkelijk is. In deze negende blog van de serie nieuwbouw: de insolventieverzekering!
Wat is een insolventieverzekering?
Met een insolventieverzekering verzeker je je tegen de situatie dat de aannemer failliet gaat tijdens de bouw. Met deze verzekering ben je er zeker van dat de woning wordt afgebouwd.
Naast het feit dat de woning wordt afgebouwd, beschermt een insolventieverzekering je vaak ook tegen fouten die tijdens de bouw gemaakt zijn. Al met al een hele nuttige verzekering die je verzekert dat je woning wordt afgebouwd én van de juiste kwaliteit is.
Hoe weet ik of ik een insolventieverzekering heb?
Als je een woning in een project koopt, zit hier eigenlijk standaard een insolventieverzekering bij in. Vaak is deze bijvoorbeeld van Woningborg. In de koop/-aanneemovereenkomst wordt dit benoemd en vind je ook het serie nummer terug. Dit ziet er vaak zo uit:
De aanneemovereenkomst kan vaak ontbonden worden als de aannemer niet daadwerkelijk het certificaat verkrijgt. Check vooral dus even in de aanneemovereenkomst wat hierover gezegd wordt.
Als je een los kavel koopt, waar je zelf met de aannemer een woning op gaat bouwen, is de insolventieverzekering heel belangrijk. De aannemer moet deze verzekering voor jou afsluiten, dus neem dit vooral mee in de onderhandelingen. Vaak is de verzekering ook verplicht bij het regelen van je hypotheek. Zo stelt NHG (Nationale Hypotheek Garantie) een insolventieverzekering verplicht.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?
Benieuwd naar de andere blogs uit onze serie “Nieuwbouw”?
- De voordelen van nieuwbouw
- 6 redenen om te kiezen voor nieuwbouw
- Nieuwbouw versus bestaande bouw
- Renteverlies tijdens de bouw. Hoe zit dat eigenlijk?
- Hoe duurzaam is jouw nieuwbouwwoning?
- Hoe werkt een nieuwbouwdepot?
- Dubbele lasten bij het kopen van een nieuwbouwwoning
- Meerwerk bij nieuwbouw en je hypotheek