Meerwerk bij nieuwbouw en je hypotheek.

Leestijd: 3 minuten

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, krijg je te maken met meer- en minderwerk. De aannemer geeft je vaak een lijst met onderdelen die je extra kan laten uitvoeren (meerwerk) of onderdelen van het standaardontwerp die je wilt overslaan (minderwerk). Voor jou volop keuzes dus! We leggen je uit waar je op moet letten en hoe het werkt met je hypotheek.

Project Hefkwartier in Rotterdam

Meerwerk van de aannemer

Zodra je ingeloot bent voor een woning, ga je als volgende stap de koop-/aanneemovereenkomst tekenen. Op dit moment of daarna ga je ook met de aannemer kortsluiten wat hij precies voor jou gaat doen. Dit is het zogenaamde meer- en minderwerk. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een aanbouw, het plaatsen van een dakkapel, maar ook het plaatsen van een keuken.

Het kan zijn dat de aannemer hier hogere prijzen voor rekent, dan dat je dit zelf zou doen. Bijvoorbeeld kan het vaak goedkoper zijn zelf een keuken te regelen bij een keukenbedrijf. Het nadeel hiervan is dat het keukenbedrijf dan vaak pas aan de slag kan als de woning opgeleverd is. Maar ben kritisch op de kosten en kijk goed wat je door de aannemer laat doen en zelf gaat doen.

Meerwerk buiten de aannemer om

Veel mensen kiezen ervoor een deel van het meerwerk buiten de aannemer te regelen, zoals het plaatsen van de keuken of het aanleggen van de tuin. Je kan alleen meerwerk alleen meefinancieren als het gaat om zaken die nagelvast zitten aan je woning. Een laminaatvloer die je kan losklikken zit niet nagelvast en dat telt dus niet als meerwerk.

Meefinancieren van meerwerk bij je hypotheek

Meerwerk kan je meefinancieren in de hypotheek. Meerwerk dat volume vergrotend is, zoals een aanbouw of een dakkapel, kan je – zolang je inkomen toestaat – vaak onbeperkt meefinancieren. Overig meerwerk is vaak beperkt tot maximaal 25% van de koop/aanneemsom, zoals het aanleggen van een tuin of plaatsen van een keuken of badkamer. Dit wisselt wel per geldverstrekker, dus bespreek vooral met je adviseur wat je wensen zijn. Je adviseur zal je dan helpen met een geldverstrekker die bij je wensen past.

Energiebesparende voorzieningen

Elke nieuwbouwwoning wordt standaard al aardig energiezuinig opgeleverd als je kijkt naar bestaande woningen. De woningen mogen een maximaal Energie Prestatie Coëfficiënt van 0,4 hebben. Met meerwerk kan je er vaak ook voor kiezen om met meerwerk je woning nog duurzamer op te laten leveren, wat je later weer aan energiekosten scheelt.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Benieuwd naar de andere blogs uit onze serie “Nieuwbouw”?

Een gedachte over “Meerwerk bij nieuwbouw en je hypotheek.”

  1. Wij staan ook op de lijst voor een loting voor een nieuwbouwwoning. Ik hoop erg dat we worden uitgeloot en dat we inderdaad met de aannemer in gesprek mogen voor meerwerk! We hebben namelijk nog wel wat leuke plannen voor bijvoorbeeld een mooie dakkapel. Spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *